Hôtel des Galeries – Comptoir des Galeries
Een bezoekje aan de Kerstmarkt in Brussel stond al lang op de planning. Daarom brachten we ons laatste vrije weekend voor Kerstmis door in Brussel. Voor deze (city)trip in eigen land kozen we voor het prachtige 4-sterren “Hôtel des Galeries” gelegen in de Koningsgalerij. Een hotel zonder hotelgevoel. Klinkt misschien raar, maar binnenin straalt dit hotel een warme gloed van rust en charme uit. Heerlijk!
In de Koningsgalerij,
Vanop onze prachtige kamer hebben we uitzicht op de Koninklijke Sint-Hubertusgalerij in hartje Brussel. Deze Koningsgalerij verbindt de Beenhouwersstraat en Arenbergstraat en is zo een trekpleister voor toeristen. Een levendige buurt vol leuke restaurantjes. Met de ligging van dit boetiekhotel zit je op enkele minuten wandelen van de Grote Markt, Manneken Pis en het Centraal station van Brussel.
Na een lunch bij SAN en een bezoek aan de kerstmarkt nemen we plaats in het restaurant van dit hotel, “Comptoir des Galeries“. Hier heeft de Franse chef Benjamin Lagarde de teugels in handen. De eerste maanden werd deze chef bijgestaan door Julien Burlat (Le Dôme*) als consultant.
Benjamin Lagarde heeft er al een heel culinair parcour op zitten. Na zijn eerste professionele stappen bij verschillende grote huizen in Zwitserland ging hij aan de slag bij Pascal de Valkeneer (Chalet de la Forêt). Na een tussenstop bij David Martin (Bozar) en Bowery kreeg hij de vraag van Julien Burlat om de keuken van Comptoir des Galeries te leiden.
Comptoir des Galeries,
Over het diner zelf hebben we een beetje gemengde gevoelens. We nemen plaatst in het gezellig ingerichte restaurant met open keuken. Beginnen deden we met een glaasje Drappier champagne (€12) die spijtig genoeg niet aan tafel werd uitgeschonken en ook niet begeleid werd van een amuse.
Dit zorgde ervoor dat ons voorgerecht op tafel stond terwijl wij nog rustig nipten van onze champagne. Koude voorgerechten die we even lieten staan tot onze aperitief leeg was.
Ik koos voor het gematureerd en gerookt Holstein rundvlees (€15) dat werd geserveerd met ingelegd mosterdzaad en rode ui. Vlees van topkwaliteit, maar de portie had wat minder mogen zijn.
Aan de overkant van de tafel werd er genoten van de Foie gras maison (€17) met brioche en uienconfit. Een topper!
Als hoofdgerecht koos ik voor de Fricassée van kalfszwezerik (€32). Ik verwachte een soort pastei, maar kreeg gebakken kalfszwezerik met nog een stevige bloem smaak, een schaaltje groenten en verse kroketten.
Sofie koos voor de Sint Jacobsvruchten (€27) met gebakken witloof, schorseneren en een blankebotersaus. Ook hier was men niet helemaal weg van de te zure witte wijn saus.
Bij de desserts bleef de glimlach achterwege. De Ile flottante was flets van smaak en ondermaats. Ik ben gek van citroentaartjes, veelal zijn deze te zoet maar deze was veel te zuur. Ook de textuur van de citroen crème/pudding was niet wat je van een citroentaartje verwacht. Misschien hebben we hier verkeerd gekozen, want ik heb gehoord dat de lichte chocoladetaart erg lekker is.
Na het etentje maakten we nog een korte wandeling door Brussel om dan moe en voldaan in ons bed te kruipen. Een geweldige nachtrust, een heerlijk tasje Nespresso op de kamer en een regendouche maken de ochtend helemaal af. We genoten nog even van een ontbijt met verse confituur, verschillende soorten beleg en een glaasje vers fruitsap alvorens terug op de trein huiswaarts te stappen.
Praktisch:
Hôtel des Galeries ¦ Beenhouwersstraat 38 ¦ 1000 Brussel ¦ T. +32 2 213 74 70
Comptoir des Galeries ¦ Koningsgalerij 6 ¦ 1000 Brussel ¦ T. +32 2 213 74 74