Ijs van pompoen - Aardbei - Zandkoekjes - Witte chocolade
Recepten, Zoetigheden

Ijs van pompoen – Aardbei – Zandkoekjes – Witte chocolade

Ijs van pompoen

Wanneer Sofie hummus van pompoen had gemaakt, was er een stukje butternut over. Enkele uren later was dit recept volledig uitgewerkt. Van het restje pompoen maakten we smaakvol ijs met gember en bruine rum. Daarbij bakten we krokante zandkoekjes en maakten we fluweel zachte cremeux van witte chocolade. Verder serveren we hier verse aardbeien, basilicum en geroosterde pompoenpitten bij. 

In het glas schenken we daarbij de Riesling Kabinett alte Reben van Weingut Müller (“Ontdekking van het Jaar” Gault-Millau 2018). Een Duitse predikaatswijn type Kabinett. Kabinett staat voor fijne, lichte wijnen uit rijpe druiven met weinig alcohol, deze keer 8,5%.. Alte Reben verwijst dan weer naar de oude stokken. Een heerlijk elegant fris, licht zoet wijntje zonder plakkerig te zijn. Verkrijgbaar in de (online) wijnwinkel van Au Comptoir.

Ijs van pompoen - Aardbei - Zandkoekjes - Witte chocolade

Ijs van butternut, gember en rum

  • 260 butternut pompoen
  • 3 eidooiers
  • 150 ml melk
  • 150 ml room
  • 65 g suiker
  • 4 el bruine rum
  • 15 g verse gember
  • snuifje nootmuskaat
  • 1/2 vanillestok

Doen:

  • Snij de pompoen in stukken, kook deze gaar in melk
  • Giet deze door een zeef, bewaar de melk om het ijs te maken
  • Verwarm 150 ml room met 150 ml melk op het vuur
  • Snij de vanillestok in de lengte doormidden. Schraap er met een scherp mes de zaadjes uit en doe deze met de halve vanillestok bij het melk-roommengsel.
  • Klop de eierdooiers met de suiker luchtig tot een witte massa (ruban).
  • Giet een beetje van de warme melk bij de ruban en roer los.
  • Giet de losgeroerde ruban bij de rest van de warme melk en laat binden op een zacht vuur (80°). Om te controleren of de crème dik genoeg is, steek je er een houten lepel in. Als je een streep op de lepel kunt trekken, is de crème anglaise klaar. Laat deze zeker niet koken!
  • Haal de crème anglaise van het vuur, giet deze in een kom bij de pompoenblokjes. Haal de vanillepeul uit de crème.
  • Mix het geheel fijn, giet dit nadien door een fijne zeef.
  • Voeg de vanillestok terug toe
  • Laat dit volledig afkoelen in de koelkast.
  • Doe de crème in de kom van de ijsmachine en laat ongeveer 30 minuten draaien tot roomijs. Bewaar tot gebruik in de diepvries

Zandkoekjes

  • 1 eigeel
  • 80 g boter, kamertemperatuur
  • 10 g vanillesuiker
  • 50 g bloemsuiker
  • snuif zout
  • 125 g bloem

Doen:

  • Kneed de bloem, boter, vanille-suiker, bloemsuiker en het eigeel lang en stevig tot een homogene massa
  • Maak er een bol van, doe er plasticfolie over en leg deze 20 minuten in de ijskast
  • Zet de oven op 170 graden. Haal de bol uit de ijskast
  • Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 1/2 cm
  • Bak ze gedurende 12 á 14 minuten op 180 graden

Cremeux van witte chocolade.

  • 100 ml room
  • 100 ml melk
  • 40 g eidooier (2 stuks)
  • 20 g suiker
  • 100 g witte chocolade
  • 1 blaadje gelatine (1.66g)

Doen:

  • Week de gelatine in koud water
  • Warm de melk en room op tot aan het kookpunt
  • Klop het eigeel en de suiker op
  • Voeg de room massa al roerend toe aan het eigeelmengsel
  • Giet nu alles terug in een kookpot. Laat  op een zacht vuurtje deze massa binden. Opgelet: blijven roeren en zorgen dat het niet te warm wordt (max 80°)
  • Zet het vuur uit, voeg de gelatine toe en roer goed
  • Giet deze nu op de chocolade, roer tot de chocolade is opgelost
  • Verdeel dit in 4 borden of schaaltje
  • Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast

Afwerking

  • verse basilicum
  • geroosterde pompoenpitten
  • olijfolie
  • 500 g verse aardbeien

Doen:

  • Haal het ijs van pompoen ongeveer 10 minuten van te voren uit de diepvries
  • Haal de schaaltjes cremeux uit de koelkast
  • Snij de aardbeien in 4
  • Verdeel de aardbeien op de cremeux
  • Maak een mooie quenelle van het ijs, leg deze half op de aardbeien
  • Sprenkel een beetje olijfolie over het ijs
  • Brokkel er zandkoekjes over
  • Werk af met geroosterde pompoenpitten en basilicum
Ijs van pompoen - Aardbei - Zandkoekjes - Witte chocolade

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *