Heerlijk sappig gebakken piepkuiken met frietjes van pastinaak, wortel en zoete aardappel
Recept voor 2 personen:
Ingrediënten:
- 2 piepkuikens
- 1 pastinaak
- 2 zoete aardappel
- 2 wortel
- 2 el olie
- 25 gr amandelpoeder
- 1 sjalot
- 2,5 dl kalfsfond (Lacroix)
- 1 dl room
- boter
- peper en zout
- tijm en laurier
Werkwijze:
De piepkuikens:
- Kruid de kuikens met peper en zout
- Bak deze aan in een pan met een klontje boter
- Haal ze uit de pan en zet deze in een ovenschotel
- Vul de piepkuikens met een klontje boter, een blaadje laurier, en kruid met tijm, peper en zout
De saus:
- Stoof in de pan een fijngesneden sjalotje aan, en blus de pan met de kalfsfond
- Laat de fond een beetje inkoken, voeg de room toe, zeef de saus en werk ze af met een klontje boter
- Later kan je hier nog wat braadvocht van de piepkuikens aan toevoegen
De frietjes
- Schil de wortels, zoete aardappel en pastinaak
- Snij deze in reepjes van 0.5 cm dikte
- Doe deze in een ruime mengkom en giet er de olie over
- Meng dit goed, strooi er nu het amandelpoeder over met een beetje peper en zout
- Warm de oven op tot 200 graden
- Leg de groenten verspreid op een ovenplaat met bakpapier
Afwerking:
- Zet de groenten en de piepkuidens in de oven
- Bedruip de piepkuikens regelmatig met het braadvocht
- Haal de kuikens na 22 minuten uit de oven
- Bak de groenten 30 minuten in de oven, schep ze halverwege om
- Snij de piepkuikens doormidden en leg ze terug in de ovenschaal
- Als de groentenfrietjes klaar zijn haal je ze uit de oven en zet de grill op
- Zet de piepkuidens nog een minuutje onder de grill om een mooi krokkante vel te verkrijgen
- Voeg eventueel nog een beetje braadvocht van de kuikens toe aan de saus
Smakelijk !!