Hoofdgerechten

In de oven gebakken piepkuiken met frietjes van wortelgroenten

Print Friendly, PDF & Email

Heerlijk sappig gebakken piepkuiken met frietjes van pastinaak, wortel en zoete aardappel

Recept voor 2 personen:

Ingrediënten:

  •  2 piepkuikens
  • 1 pastinaak
  • 2 zoete aardappel
  • 2 wortel
  • 2 el olie
  • 25 gr amandelpoeder
  • 1 sjalot
  • 2,5 dl kalfsfond (Lacroix)
  • 1 dl room
  • boter
  • peper en zout
  • tijm en laurier

Werkwijze:

De piepkuikens:

  1. Kruid de kuikens met peper en zout
  2. Bak deze aan in een pan met een klontje boter
  3. Haal ze uit de pan en zet deze in een ovenschotel
  4. Vul de piepkuikens met een klontje boter, een blaadje laurier, en kruid met tijm, peper en zout
De saus:
  1. Stoof in de pan een fijngesneden sjalotje aan, en blus de pan met de kalfsfond
  2. Laat de fond een beetje inkoken, voeg de room toe, zeef de saus en werk ze af met een klontje boter
  3. Later kan je hier nog wat braadvocht van de piepkuikens aan toevoegen
De frietjes
  1. Schil de wortels, zoete aardappel en pastinaak
  2. Snij deze in reepjes van 0.5 cm dikte
  3. Doe deze in een ruime mengkom en giet er de olie over
  4. Meng dit goed, strooi er nu het amandelpoeder over met een beetje peper en zout
  5. Warm de oven op tot 200 graden
  6. Leg de groenten verspreid op een ovenplaat met bakpapier
Afwerking:
  1. Zet de groenten en de piepkuidens in de oven
  2. Bedruip de piepkuikens regelmatig met het braadvocht
  3. Haal de kuikens na 22 minuten uit de oven
  4. Bak de groenten 30 minuten in de oven, schep ze halverwege om
  5. Snij de piepkuikens doormidden en leg ze terug in de ovenschaal
  6. Als de groentenfrietjes klaar zijn haal je ze uit de oven en zet de grill op
  7. Zet de piepkuidens nog een minuutje onder de grill om een mooi krokkante vel te verkrijgen
  8. Voeg eventueel nog een beetje braadvocht van de kuikens toe aan de saus

Smakelijk !!

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *