Gault&Millau publiceert zijn tweede lifestyle citygids. Na Antwerpen vorig jaar heeft de redactie haar oog laten vallen op de provincie West-Vlaanderen. U krijgt een portret van de provincie in bijna 300 tweetalige pagina’s. Daar zijn uiteraard de adressen bij die u vindt in onze Gault&Millau restaurantgids, maar daarnaast zijn er nog een pak adressen op vlak van cultuur, sport, lekkere winkels en lifestyle.
Of ik mee wilde aanschuiven aan tafel tijdens de voorstelling van deze gids? Daar moest ik niet lang over nadenken. Een Galadiner bereid door absolute topchefs uit de provincie. Daar kunnen we geen nee tegen zeggen.
Het menu zag er als volgt uit:
We starten met een aperitiefbuffet rond streekproducten en streekbieren
In de Wulf:
Gault&Millau Chef van het Jaar 2013 Kobe Desramault
Houtoven gebakken brood met huisgemaakte charcuterie
Hierbij Papegaei bier uit Diksmuide geserveerd
Table d’Amis
Matthieu Beudaert
Tartaar van West-Vlaams rood rund met droog vlees en wostyn mosterd
Hierbij werd de heerlijke Omer geschonden
Restaurant Boury
Tim Boury
Rode poon, radijs, komkommer, granité granny smith
Met een bijpassend glaasje st. Bernardus witbier
Le Saint-Nicola
Franky Vanderhaeghe
Op lage temperatuur gegaarde varkenswang met West-Vlaams bier, jonge groenten, knolselderij puree en gekonfijte ganzenlever
Hierbij werd Petrus Gouden Tripel geschonden
Aan tafel was het de beurt aan de drie-sterren chefs Gert De Mangeleer & Geert Van Hecke.
Hertog Jan – Gert De Mangeleer
Kreeft gegaard in koraalboter met aroma’s van cacao, tonka en vanille.
Ik ben geen voorstander van kreeft, en toen ik deze omschrijven las kon ik de link niet maken. Maar eens het gerecht geproefd te hebben was ik fan. Een heerlijk bord met super verrassende smaken. Echt Top !!
Twee bijpassende topwijnen:
Chablis Vaudevey 2008 uit Laroche
Ottocento 2009 uit Giorgio Clai (Kroatië).
De meningen aan tafel waren verdeeld over de wijn maar iedereen had wel één favoriet. Mij voorkeur ging helemaal voor de Chablis.
De Karmeliet – Geert Van Hecke
Kalfslende met Mechelse asperges en morieltjes, marbré van kalfskop, mimosa en mousseline van erwtjes
Een gerecht dat klopt kwa smaken en texturen. Maar we hadden misschien net iets meer verwachten van een drie-sterren chef. Niet te vergeten dat we natuurlijk op een diner voor 400 gasten zitten. Een knappe prestatie van heel de catering.
Twee bijpassende topwijnen:
Branas Grand Poujeaux 2009, Vignobles Onclin
Chianti Classico Fontodi 2009.
Twee heerlijke rode wijnen, maar mijn voorkeur ging toch naar de overheerlijk typische Bordeaux.
Afsluiten deden we met een super origineel dessert van:
Bart Desmidt – Restaurant Bartholomeus
Framboos, lychée, viooltjes
De eerste poging was mislukt, maar de verrassing kwam boven na een tweede geslaagde poging. Super !!
Inspiratie voor dit dessert haalde hij van de Bollo-smitto kraam op de kermis. Een verrassend dessert met super smaken, texturen en combinaties.
Om Geert Van Hecke te citeren “Er bestaan maar twee keukens, een goede en een slechte“. Wij hebben hier vanavond genoten van de goede keuken. Het goede gezelschap maakte deze avond helemaal af. Bedankt voor deze schitterende uitnodiging !!
Om Geert Van Hecke te citeren “Er bestaan maar twee keukens, een goede en een slechte“. Wij hebben hier vanavond genoten van de goede keuken. Het goede gezelschap maakte deze avond helemaal af. Bedankt voor deze schitterende uitnodiging !!
De gids kost 15,95 euro en is vanaf nu te koop op www.gaultmillau.be. Of verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel en andere verkooppunten.