Events

Culinaria 2013 – Pure Street – Brussel

Culinaria Pure Street 2013 – Goederenstation op Tour&Taxis – 31 Mei

Culinaria brengt telkens een grote Belgische chef samen met een street artist en een voedingsproducent die hij zelf mag kiezen. Die aparte creatieve samenwerking moet vuurwerk geven en leidt gegarandeerd tot een geheel eigen interpretatie van het begrip street food.

Een dertigtal sterrenchefs, gangmakers van de Belgische gastronomie, het kruim van de koks die tot ons collectief geheugen behoren en veelbelovende jonge honden van de nieuwste culinaire lichting.Vrij en complexloos gooien ze alle remmen los. Ze gebruiken het beste wat de straat te bieden heeft als inspiratiebron en serveren subtiele street combinaties waarin ze al hun talent kwijt kunnen.

De Première op Woensdag heb ik spijtig genoeg moeten missen maar met dank aan mijn neef kon ik op Vrijdag toch nog een bezoekje brengen aan Culinairia. Hier een overzicht van onze favoriete gerechten.

Mise en bouche:

El Pica Pica – Benjamin Denis
Gaspacho van paprika’s, Lambada aardbei,
iberico bellota ham.
Frisse gaspacho met een mooie balans tussen de paprika en aardbei.
 
Beurre Noisette – Gregoire De Backer
Groene asperges, sphère van
gerookte consommé, krabvlees en inktvisbrood
Een hapje mooi in balans, maar we hadden er misschien net iets meer van verwacht
 
 
Bij de hapjes dronken we een Campari Tonic. Dit geschonken met een nieuwe Schweppes Tonic die iets bruisender en fijner van smaak is. Ik ben persoonlijk geen liefhebber van Campari, maar in deze combinatie was het een lekker aperitief.

Hoofdgerechten:

Cent Pourcent – Axel Colonna-Cesari
Tasty Bowl : Thaïse bouillon met kokosnoot,
lavas en jonge spinazie, gefrituurde krab en Combava olie.
Een heerlijke bouillon met smaakvolle krab en extra smaakmakers om zelf toe te voegen. Origineel en lekker
Restaurant Arabelle Meirlaen – Arabelle Meirlaen
Asperge van Régalys, met
chlorophylle en wilde planten
Mooi gegaarde asperges, frisse en kruidige smaken, maar naar mijn mening te eentonig
 
 
L’Hostellerie St Nicolas – Franky Vanderhaeghe
Rundsvlees, foie gras en
gefrituurde puree.
Een mooi brodje met heerlijke smaken, één van mijn favoriete van de avond
 
L’Air du Temps – Sang Hoon Degeimbre
Kalfsvlees
tartare “aux couteaux”
De favoriet van mijn vriendin, Heerlijke kalfsvlees met stukjes scheermesjes en een jus van postelein. Fris, Kruidig, en perfect afgekruid.
 
Restaurant Dôme – Julien Burlat
Deluxe Hot Dog
Puur street food, eenvoudig maar super lekker 
 
 
De Pastorale – Bart De Pooter
Zwitserse kaas en sla met
croutons
Een kommetje vol smaken en texturen van kaas, gebracht met een heerlijke kruiden salade. Super
 
 

Desserts

 
Pâtisserie Ducobu – Marc Ducobu
Room van platte kaas op mango en passievrucht mousse bespoten met Cointreau cuisine, Palmier, Vanille marshmallow, Schuim van limoen en citroen en mango coulis.
Gewoonweg super, perfect van smaak, frisse zuren en een heerlijke afwerking
 
DARCIS –  Jean Philippe Darcis
Fresh
chocolate & hot street waffle
Voor dit laatste dessert moesten we heel erg lang aanschuiven. Desserttijd was aangebroken bij iedereen. 
Een bordje vol heerlijke smaken

Foodie square:

Verder was er op Culinaria nog de Foodie square met verschillende workshops. 
Twee hiervan zijn we gaan volgen:
Wilde Planten by A Travers Bois:
Een kookdemo met Pierre Marcolini waar hij een heerlijke crème van witte chocolade en wilde citroen maakt, geserveerd met aardbei en casisblad.

 

 
Insekten by Green Kow:
De kans om insecten te proeven konden we ook niet laten liggen. De ervaring was uniek. De smaak verdeeld. De gegrilde sprinkhaan was niet vies, maar toch ook niet lekker genoeg om een tweede te pakken. De gefrituurde rups was anders wel enorm lekker. Een verrassend delicatesse.
 
Hendrik Dierendonck
The Battle of the Butchers hebben we dan wel gemist, toch was een bezoekje aan de stand van Dierendonck weer de moeite. Een prachtige collectie rundvlees.
Moeilijke keuze nu: Het West-Vlaams rood rund is spijtig genoeg uitverkocht. Op aanraden van Hendrik nemen we dan een stukje Simmentaler (4 á 5 weken gerijpt, mooi geaderd) en een potje rundvet mee naar huis. Dat gaat smaken.
Peter De Clerck weet waar het goed is: Geproefd en goedgekeurd

We gaan naar tevreden naar huis na een culinaire wandeling over Culinaria. Tot volgend jaar !!Foto’s: Nikon D5200

 

 
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *