Blog, Events

BEER & GASTRONOMY AMBASSADOR 2014

Print Friendly, PDF & Email
NA JEAN BLAUTE EN JOACHIM BOUDENS KOMT DE EER JEROEN MEUS TOE


Fier op Belgisch speciaalbier 
Ons klein land kent een bijzonder rijke biertraditie en sinds 2012 wordt er jaarlijks een Belgische “Beer & Gastronomy Ambassador” uitgeroepen door de ACADEMY. Deze ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk De Prins en hierin zetelen de bestuursleden van het Biergenootschap der Lagen Landen en Stefaan Coutteneye (chef ’t Hommelhof in Watou), Guido Vandenbussche, Alain Coninx en Jurgen Ramaekers (Culinaire Ambiance). Deze beer & gastronomy ambassador zet niet alleen het Belgisch bierlandschap en de speciaalbieren in de kijker, hij of zij legt ook een duidelijke link met gastronomie.

Bier heeft best veel tijd nodig gehad om zich te introduceren in de gastronomische wereld. Jeroen vergelijkt het een beetje met varkensvlees. Een hele tijd dat je geen varkensvlees op een restaurant kaart zag staan. Tot een tijdje terug, tegenwoordig zie je verschillende kwaliteitsvolle varkensrassen zoals Berkshire, Iberico & Brasvar de revue passeren op verschillende restaurant kaarten. Zo kom je tegenwoordig ook meer en meer bierkaarten tegen in verschillende restaurant. Een trend die we alleen maar toe toejuichen.

Food & Beerpairing: “Ga opzoek naar welke smaken er in je gerecht zit, en zoek daarbij een passend bier. Of ga omgekeerd tewerk en gebruik de verschillende elementen of ingrediënten van het bier in een gerecht dat je daarvoor creëert.”
Jeroen Meus

Om deze uitreiking te vieren konden we al even proeven van een Food & Beer pairing naar de hand van Jeroen Meus: In bier heb je zuren, bittere en zoete smaken, fruitige of gebrande toetsen… Het is best complex, ook qua smaakopbouw. We gaan eens kijken welke smaken we tijdens deze pairing allemaal ontdekken.

Aperitief: Chateau d’Ychouffe
Verwacht geen bier, verwacht geen wijn. Sta open voor een ontdekking van nieuwe smaken en geniet van deze heerlijke drank. Lekker bier (als we het zo al noemen) om te drinken onder vrienden bij het aperitief of het dessert. Hier staat alvast een flesje in de koelkast te wachten op de eerste barbecue.

Vedett extra white – Risotto van tarwe met coquille
Bij deze pairing gebruikte ze tarwe, citroen en koriander. 3 ingrediënten die ook gebruikt worden om dit bier te brouwen. Een geslaagde pairing dus.

De Koninck – Varkenswang met witloof.
Ik ben geen liefhebber van De Koninck, maar kwa pairing smaakte het erg goed

Duvel – Rundstartaar, steppegras, dragonmayonaise
De klassieke steak béarnaise met frietjes (vernieuwd naar een koude versie) in combinatie met duvel. Terug een pairing die ten huizen van Kris Kookt ook wel eens op tafel komt.

Liefmans Goudenband – Doradefilet met zuurkool en spekjes
Moet ik nu net geen fan zijn van zuurkool. Ook de Goudenband behoord niet tot mijn favorieten bieren. Wel staat het hier al lang op de planning om eens varkenswangen klaar te maken met Goudenband.

Liefmans Kriek – Praline met Liefmans Kriek
Een heerlijke praline naar de hand van de chef patissier van Luzine. Super

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *