Vol au vent van scampi
In dit recept maken we een variant op de klassieke vol au vent. Zo gaan we aan de slag met scampi, balletjes van scampi met champignons en asperges. Natuurlijk mag bij deze originele versie het bladerdeeggebakje niet ontbreken. Verder kan je deze vol au vent van scampi serveren met frietjes, gnocchi of brood.
Recept voor 2 personen:
- 24 scampi, gepeld en zonder darmkanaal
- 250 gr champignons
- 300 gr asperges
- 400 ml groentenbouillon
- 100 ml room
- 2 el paneermeel
- peterselie/bieslook
- peper en zout
- boter
- 35 gr bloem
- 1/2 citroen
- 2 bladerdeeg gebakjes
Werkwijze:
Maak eerst de scampiballetjes:
- Breng de groentenbouillon aan de kook
- Hak 10 scampi en 2 champignons fijn in de keukenrobot
- Snij de peterselie en bieslook fijn
- Meng het paneermeel onder de scampi-champignons mengsel
- Voeg alsook de fijngesneden kruiden toe
- Breng dit mengsel op smaak met peper en zout
- Maak balletjes en kook ze kort gaar in de groentenbouillon
- Zet de balletjes even apart
Afwerking:
- Snij de overgebleven champignons in 4
- Kuis da asperges, snij deze in stukjes van 2 cm
- Kook deze groenten beetgaar in de groentebouillon, zet even apart
- Smelt in een ruime kookpot 30 g boter, voeg hier 35 g bloem aan toe
- Laat het bloemmengsel al roerend opdrogen, maar let erop dat de roux niet aanbakt
- Als je een biscuitgeur ruikt voeg je beetje bij beetje groentebouillon toe
- Blijf goed roeren tot de saus bind
- Voeg nu de room toe en breng de saus op smaak met peper, zout en eventueel een beetje citroensap
- Snij de overgebleven scampi doormidden, voeg deze toe aan de kokende saus. Laat de scampi garen in de saus.
- Zet de kookpot van het vuur en voeg de scampi balletjes en groenten toe
- Meng alles goed onder elkaar
- Serveer naar eigen smaak met frietjes, brood of gnocci
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.