Gerechten met kalfszwezerik behoren tot mijn favorieten. In dit eenvoudige recept serveren we de zwezerik met wintergroenten zoals wortel, raap en pastinaak en een heerlijk potje aardappelgratin.
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 g kalfszwezerik (hart)
- kalfsbouilon (Lacroix)
- melk
- tijm / laurier
- peperbollen
- peper en zout
- 2 wortel
- 1 pastinaak
- 1 bussel rapen
- 400 g aardappelen
- 75 ml melk
- 75 ml room
- 1 teentje look
- gemalen kaas
Doen:
Voorbereiding kalfszwezerik:
- Laat de zwezerik eerst 2 tot 12 uur trekken in gezouten water (degorgeren)
- Spoel de zwezeriken goed af onder stromend water Pocheer ze 15 tot 20 minuten in 50% melk en 50 % (water of kalfsbouillon) met tijm, laurier en enkele peperbollen
- Spoel ze kort af en verwijder de vliezen. Leg de zwezeriken tussen een propere doek met gewicht erop en laat dit minstens een uur afkoelen in de koelkast
- Zo krijgt de zwezerik een mooie en stevigere vorm die je makkelijk kan portioneren
Groenten:
- Schil de groenten en snij deze in repen of schijven
- Pocheer ze soort per soort in gezouten water
- Verfris onmiddellijk onder koud water en zet ze apart
Gratin:
- Verwarm de melk, room, knoflook en het laurierblad
- Als het kookt terug afzetten
- Schil de aardappelen, was ze en snij in fijne plakjes
- Meng een beetje gemalen kaas onder de aardappelen en verdeel deze in de ovenschaaltjes
- Zeef de melk boven de schaaltjes (de aardappelen moeten ongeveer 2/3 onder staan)
- Bak de gratin ongeveer 35 á 40 minuten in een oven van 200 graden
Afwerking:
- Portioneer de zwezerik, haal ze even door de bloem en bak krokant in een pan met een klontje boter
- Stoof de groenten mengeling aan met een klontje boter en kruid met peper en zout
- Serveer de gebakken zwezerik met wintergroenten en aardappel gratin