Hoofdgerechten

Kalfszwezerik met wintergroenten en gratin

Print Friendly, PDF & Email

Gerechten met kalfszwezerik behoren tot mijn favorieten. In dit eenvoudige recept serveren we de zwezerik met wintergroenten zoals wortel, raap en pastinaak en een heerlijk potje aardappelgratin.

kalfszwezerik gratin

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 g kalfszwezerik (hart)
  • kalfsbouilon (Lacroix)
  • melk
  • tijm / laurier
  • peperbollen
  • peper en zout
  • 2 wortel
  • 1 pastinaak
  • 1 bussel rapen
  • 400 g aardappelen
  • 75 ml melk
  • 75 ml room
  • 1 teentje look
  • gemalen kaas

Doen:

Voorbereiding kalfszwezerik:

  1. Laat de zwezerik eerst 2 tot 12 uur trekken in gezouten water (degorgeren)
  2. Spoel de zwezeriken goed af onder stromend water Pocheer ze 15 tot 20 minuten in 50% melk en 50 % (water of kalfsbouillon) met tijm, laurier en enkele peperbollen
  3. Spoel ze kort af en verwijder de vliezen. Leg de zwezeriken tussen een propere doek met gewicht erop en laat dit minstens een uur afkoelen in de koelkast
  4. Zo krijgt de zwezerik een mooie en stevigere vorm die je makkelijk kan portioneren

Groenten:

  1. Schil de groenten en snij deze in repen of schijven
  2. Pocheer ze soort per soort in gezouten water
  3. Verfris onmiddellijk onder koud water en zet ze apart

Gratin:

  1. Verwarm de melk, room, knoflook en het laurierblad
  2. Als het kookt terug afzetten
  3. Schil de aardappelen, was ze en snij in fijne plakjes
  4. Meng een beetje gemalen kaas onder de aardappelen en verdeel deze in de ovenschaaltjes
  5. Zeef de melk boven de schaaltjes (de aardappelen moeten ongeveer 2/3 onder staan)
  6. Bak de gratin ongeveer 35 á 40 minuten in een oven van 200 graden

Afwerking:

  1. Portioneer de zwezerik, haal ze even door de bloem en bak krokant in een pan met een klontje boter
  2. Stoof de groenten mengeling aan met een klontje boter en kruid met peper en zout
  3. Serveer de gebakken zwezerik met wintergroenten en aardappel gratin

Bord: Serax – Sigillata Signature
Schaaltje: Le Creuset

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *