Karpatka - Open soes met roompudding
Recepten, Zoetigheden

Karpatka – Open soes met roompudding

Print Friendly, PDF & Email

Karpatka

Karpatka is een traditioneel Pools gebak gevuld met boterroom. Het wordt gemaakt van twee lagen gebakken soezendeeg met daartussen een laag roompudding.  Het gebak is vernoemd naar de Karpaten, omdat het deeg bergachtig is.

Nodig voor 1 gebak

Deeg

  • 75 g boter
  • 120 g bloem
  • 1 tl baking soda
  • 3 eieren
  • 140 g water
  • snuifje zout
  • Warm het water en de boter op totdat de boter is gesmolten
  • Zeef de bloem, voeg deze samen met de baking soda toe aan het water
  • Roer alles goed tot een egaal beslag
  • Stoof dit beslag zachtjes aan op het vuur tot je een biscuit geur krijgt
  • Laat het beslag 10 minuten afkoelen
  • Roer nu 1 voor 1 de eieren onder het deeg
  • Smeer het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier
    Bakplaat (30x40cm)
  • Leg er een bakpapier bovenop
  • Zet het deeg in de oven. Plaats er een tweede bakplaat bijna bovenop. Probeer deze in de oven te schuiven zodat er ongeveer 1 á 2 cm tussenruimte is zodat het deeg zich kan vormen
  • Bak het deeg gedurende 20 minuten in een oven van 180 á 200 graden
  • Verwijder de bovenste bakplaat en de bovenste vel bakpapier
  • Bak nog 10 á 15 minuten tot het deeg mooi krokant is
  • Haal uit de oven en laat volledig afkoelen

Boterroom

  • 625 ml melk
  • 1 vanillestok
  • 125 g licht bruine suiker
  • 1 ei
  • 3 eidooiers
  • 1 el maïzena (+- 20 gram)
  • 3 el bloem (+- 75 gram)
  • 155 g boter, kamertemperatuur
  • Giet 2/3 van de melk in een kookpot
  • Snij de vanillestok overlangs doormidden, schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Voeg de zwarte zaadjes samen met de vanillestok toe aan de melk
  • Breng de melk met de vanillestok zachtjes aan de kook
  • Klop de suiker, eidooiers, maizena, bloem en het overige deel melk los
  • Voeg het losgeklopte eimengsel toe aan de kokende melk
  • Breng het geheel terug aan de kook, blijf voortdurend roeren
  • Laat alles enkele minuten zachtjes koken
  • Laat de pudding volledig afkoelen
  • Mix er beetje bij beetje blokjes boter onder
  • Snij het gebakken deeg in twee gelijke delen
  • Verdeel de boterpudding op het deeg
  • Leg de andere helft deeg er bovenop
  • Bestrooi het gebak met poedersuiker
  • Laat opstijven in de koelkast
  • Geniet!


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *