Restaurant belevingen

L’Air de Rien – Stéphane Diffels – Fontin

Print Friendly, PDF & Email

Lees hier ons nieuw artikel 2017

It’s worth the trip, 

Ik ben enorm blij dat ik in 2015 na “In de Wulf” ook deze culinaire topper kon doorstrepen op mijn “Must visit” lijst. De anderhalf uur durende rit richting Luik was dit restaurant meer dan waard.

“In het restaurant heerst het ritme van de Ardennen”

Het restaurant van Stéphane Diffels dompelt je onder in de architectuur, keuken, producten en de natuur van de streek. Fontin, het dorpje waar L’Air de Rien gevestigd is ligt op een boogscheut van Luik. Als je op het dorpsplein van Fontin aankomt, is dit het tegenovergestelde van het drukke stadsleven. Het dorp ligt immers knus weggeborgen op de hoogten van Esneux. Helemáál weg is de stad.

Nadat de familie twee jaar intensief aan het gebouw heeft gewerkt, opende Stéphane Diffels zijn restaurant in november 2009.  Hij is dan 36 jaar oud en heeft een hele weg afgelegd, niet zonder tegenkantingen, maar ondanks alle beslommeringen ziet hij uiteindelijk zijn professionele droom waar worden : Chef zijn in zijn eigen keuken.

In L’Air de Rien vertellen de bakstenen het verhaal van een streek, de leistenen en het hout benadrukken de ruwe kant ervan maar ook de zachtheid, de boomstronk staat voor oorsprong, rivierkeien herinneren eraan dat de Ourthe niet ver weg is en het aardewerk vertelt het verhaal van de pottenbakkerijen uit de buurt. De toog met de robuuste lederen handvaten is het werk van een bevriende meubelmaker en de foto’s zijn stuk voor stuk beelden van de omliggende natuur. L’Air de Rien, een ontdekkingstocht doorheen de streek.

“Inspiratie opdoen uit de natuur”

 Ook Stéphane gaat zelf ‘s ochtends vroeg op stap om scheuten van klaverzuring, wilde look, zurkel en duizendblad te plukken. Inspiratie van de Ourthevallei die hij via zijn gerechten wil overdragen aan zijn gasten.

 

“Laat u verrassen en geniet in een gezellig, sfeervol en warm kader”

 
Stéphane Diffels heeft met opzet de traditionele kaart afgezworen en gekozen voor een menu gericht op ontdekking en degustatie. S’middags kan je lunchen 2-gangen (€ 23) 3-gangen (€ 30). S’avonds kan je kiezen voor de Menu découverte (€ 67) of Menu L’Air De Rien (€ 75). De keuken van Stéphane Diffels is minutieus maar tegelijkertijd sensueel, genereus en doordacht. Om te starten werd ons een heerlijk glaasje Belgische bubbels van Domaine du Ry d’Argent ingeschonken. Hierbij volgden alvast 7 veelbelovende hapjes.
Koolrabi – Linzen
Gefermenteerde wortel
Signature dish:
Sneeuw van foie gras – kweepeer – hazelnoot
 
 
Varkens huid – Miso mayonaise
Gepoft brood – “Le Valet” kaas van rauwe koemelk uit Waimes
Aardpeer – sjalot
 
Mozzarella van Neufchâteau – Rode biet
 
Menu L’Air de Rien :


Gerookte forel van Ondenval – Zuring – Berenklauw
 
Tarbot – Koolraap
 
Butternut – Mosselen
 
Sint-Jacobsvruchten – Gekarameliseerde prei
 
Knolselder – eigeel
 
Fasant – Gekarameliseerde ui – Champignons
 
Kalfszwezerik – Verschillende bereidingen van kool
Kwaliteitsproducten die in al zijn perfectie worden bereid. Telkens weer worden deze gerechten naar een hoger niveau getild door de smaakvolle bouillons of sausen.
Vieux Herdier – Brioche – Pezen op azijn
 
Ijs van yoghurt – Peterselie
Ik was persoonlijk enorme fan van deze gedurfde combinatie
 
Kaasbordje
 
Chocolade – Aardpeer – Karamel
Bij de koffie

L’Air de Rien zorgt voor een aparte beleving. De sfeer, de gerechten, de locatie vormen een prachtig geheel. Na het glaasje Belgische bubbels als aperitief volgden vooral Franse wijnen bij het menu. Wijnen die afkomstig zijn van kleinere en onbekende domeinen. Wijnen met karakter & passie, biodynamisch of natuurwijnen zorgvuldig gekozen door de sommelier. Met een menu van € 75 en bijpassende wijnen (€ 42) zorgt Stéphane Diffels voor een super prijs/kwaliteit verhouding.
 
Restaurant L’Air de Rien (Reserveer online)
Chemin de la Xhavée 23
4130 Esneux (Fontin)
Tel. 04 225 26 24
www.lairderien.be

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *