Zin in een zomers BBQ-gerecht boordevol smaak? Dan zit je goed met deze Mediterrane zalm met asperges. We gebruiken de nieuwe BBQ Outdoor Bakplaat van Le Creuset – strak, stoer en ideaal om zo op tafel te zetten. Een echte eyecatcher waarmee je niet alleen kookt, maar ook serveert in stijl. De zalm marineren we met olijfolie, basilicum en oregano. Daarna bakken we hem op de bakplaat, samen met groene asperges, pijnboompitten en olijven. We maken het af met een frisse dressing van zure room en dezelfde Mediterrane kruiden. Een zonnig bord vol Zuiders karakter dat er niet alleen fantastisch uitziet, maar ook heerlijk smaakt.



Nodig voor 4 personen
- 4 zalmfilets met vel van 125 gram
- 1 kg groene asperges
- 1 stokbrood
- 20 g pijnboompitten
- 50 g olijven
- 1 limoen
Marinade / lak
- 5 el olijfolie
- 1 el fijngesneden basilicum en oregano
- 1 takje tijm
- 2 el honing
- 1 kl mosterd
- peper en zout
Dressing
- 3 el zure room
- 3 el mayonaise
- 1 el olijfolie
- 1 el fijngesneden basilicum en oregano
- peper en zout
Doen
- Meng alle ingrediënten voor de marinade.
- Marineer hiermee de zalm. Bewaar minstens 3 uur in de koelkast
- Meng alle ingrediënten voor de dressing. Bewaar deze in de koelkast
- Breek het houtige uiteinden van de groene asperges af.
- Schil naar eigen smaak het onderste stukje van de asperges (dit is niet noodzakelijk)
- Steek de barbecue aan, plaats de rooster erop
- Zet de BBQ Outdoor Bakplaat op de rooster. Laat deze opwarmen
- Giet een klein beetje olijfolie op de bakplaat
- Verdeel de asperges op de bakplaat. Kruid deze met peper en zout
- Maak plaats voor de zalm. Leg de 4 zalmfilets op de bakplaat
- Wrijf de zalmfilets in met de overige marinade
- Strooi er de pijnboompitten en olijven over
- Strooi wat vuurkruiden of Provençaalse kruiden op de hete kolen
- Sluit het deksel van de barbecue
- Laat gedurende 7 á 10 minuten bakken
- Plaats de bakplaat op tafel. Werk af met zeste van limoen en verse basilicum
- Serveer met dressing en een stukje brood
- Smakelijk



Advertentie – Dit recept behoort tot een samenwerking tussen Kris Kookt & Le Creuset.
We kregen de BBQ Outdoor Bakplaat om uit te testen. Verder is dit geen betaalde samenwerking.
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.
