Zoetigheden

Sinterklaas dessert: Crémeux van speculaas, spongecake, mandarijntjes en witte chocolade

Print Friendly, PDF & Email

Kwam Sinterklaas ook bij jullie op bezoek en heb je nu een overvloed aan speculaas en mandarijntjes. Dit is de oplossing. Een heerlijke crémeux van speculaas, spongecake, mandarijntjes en een krokantje van witte chocolade met gepofte rijst.

 

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

Crémeux van speculaas:

  • 100 g room
  • 100 g melk
  • 40 g eidooiers
  • 40 g suiker
  • 100 g speculaas
  • 1 blad gelatine

 

Spongecake van speculaas

  • 150 g eiwit
  • 80 g amandelpoeder
  • 80 g donker bruine bastardsuiker
  • 30 g bloem
  • 30 g eidooier
  • 1/2 tl speculaaskruiden

 

Extra:

  • 2 mandarijntjes
  • witte chocolade met rijst gepofte rijst
  • beetje extra speculaas voor de afwerking

 

Doen:

Crémeux van speculaas:

  1. Week het blad gelatine in koud water
  2. Laat de melk en de room koken
  3. Klop de suiker en de eigenen los, meng dit met de kokende melk
  4. Laat dit zachtjes binden op het vuur tot 80 graden (Laat zeker niet koken)
  5. Zet het vuur uit en los hier de gelatine in op
  6. Brokkel de speculaas in de blender en giet deze crème anglaise erbij
  7. Mix alles krachtig tot je 1 massa bekomt
  8. Verdeel deze crème in 4 schaaltje en laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast

 

Spongecake van speculaas:

  1. Mix alle ingrediënten fijn in een blender tot een gladde massa.
  2. Giet dit in een espuma fles en zet deze onder druk met slagroompatronen (N2O)
  3. Schud enkele keren krachtig
  4. Spuit de massa in een kartonnen koffiebekertje waar je vooraf een gaatje in de bodem geprikt hebt. Vul de bekertjes maximaal tot de helft.
  5. Plaats 40 seconden in de magnetron op 850 watt.
  6. Laat op zijn kop afkoelen.

 

Krokantje van witte chocolade met gepofte rijst:

  1. Smelt enkele repen witte chocolade met gepofte rijst au bain marie
  2. Wanneer dit gesmolten is kan je dit makkelijk dun uitsmeren op bakpapier
    Indien je geen witte chocolade met gepofte rijst kan vinden meng dan een beetje Rice Krispies onder de witte chcolade
  3. Laat terug hard worden in de koelkast

 

Mandarijntje:

  1. Verwijder de schil van de mandarijntjes met een schep mes zodat alle witte vliezen weg zijn
  2. Snij de mandarijntje in stukjes

 

Afwerking

  1. Snij de spongecake in stukjes
  2. Werk de crémeux van speculaas af met een stukje chocolade, spongecake, mandarijntjes en een beetje fijngemalen speculaas

 

Schaaltje:  Serax – Pascale Naessens

 

 

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Saskia zegt:

    Mmmm! Ook is juni is dit een lekker dessert 😉
    Ik had alleen de mix voor de spongecake vergeten te zeven voordat ik ‘m in de kidde deed. Hij sputterde een beetje tegen. Ik hoop niet dat ik dat ding nu weg kan gooien… Het was pas de eerste keer dat ik ‘m gebruikte…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *