Restaurant belevingen

Restaurant Cuchara – Jan Tournier – Lommel

Print Friendly, PDF & Email

Jan Tournier, “New Cuchara”

Het was ondertussen al een jaar of twee geleden dat wij restaurant Cuchara bezochten. Ondertussen is het alom geprezen restaurant verhuist naar de achterbouw van het bestaande huis. Dit zorgde voor een gloednieuwe restaurantbeleving. De warme materialen, minimalistisch meubilair én het indrukwekkende glazen sculptuur sluiten aan bij de richting die Jan wil uitgaan.

6

“ik vind dat véél aangenamer tafelen om met twee naast elkaar te zitten”, aldus de chef

De nieuwe zaal is niet op gericht om de capaciteit te verhogen, wel om Jan zijn ideeën over gezellig tafelen, minimalistische architectuur en integratie van kunst te bekomen. Het warme interieur van dit nieuwe restaurant ontpopt zich als een strak gestileerd geheel waarin enkel ronde tafels worden gebruikt in een nieuwe, ietwat loungy setting. Het intimistische karakter wordt versterkt door de zwarte wand waarop kunstenares Esther Barend in situ een vierluik maakte.

3

” Root, zoals deze zeven meter lange glazen boom heet, werpt een nieuw licht op Tourniers ‘kookkunst’ waarin hij Lommel, de glasblaaskunst én zijn roots een warm hart toedraagt.

Jan Tournier begon zijn carrière in de keuken van het Hilton hotel Antwerpen, waar hij de perfecte basis leerde. Na een periode van drie jaar was hij klaar voor een nieuwe uitdaging, hij aan de slag in ‘Het gebaar’, de lunch-lounge van topchef Roger Van damme. Aan de zijde van Roger verfijnde Jan zijn techniek en leerde hij alle knepen van de moderne keuken. Na enkele jaren werken met de beste ingrediënten, de nieuwste technieken en in een team met een culinaire vooruitstrevende visie, opende hij 12 november 2009 eethuis Cuchara in Lommel. Eind 2013 werd het al bekroond met een Michelin-ster. Intussen is Jan Tournier ook bekend als chef bij Njam-tv.

12

Restaurant Cuchara – Zijn stijl,

De kookstijl van Jan is moeilijk te omschrijven. Zijn stijl is dat deze anders is. Innovatief, modern, zeer creatief & culinair vernieuwend zijn enkele begrippen die Jan zijn stijl kunnen omschrijven. Uitgebalanceerde gerechten, simplistisch gepresenteerd en veelal met een Japanse invloed. Een stijl waar wij alvast fan van zijn.

Om te starten kozen wij voor een heerlijk glaasje (€12.50) Graham Beck Brut & Rose, méthode cap classique uit Zuid-Afrika. Ik ging voor een alcoholvrij aperitief (€6.50) op basis van elderflower en verschillende soorten thee. Heerlijk!9

Lommel is nogal een einde rijden voor ons, daarom kozen we ineens voor de optimale beleving van 14 smaken (€87). Om de beleving af te maken namen we hierbij ook het wijnarrangement (€49). Als chauffeur ging in voor het stevig geprijsde arrangement met halve glazen wijn. (€39). Ook het water ging in diezelfde richting met € 10 voor 1 Liter. Wat mij betreft zou dit anders mogen.

’14’ smaken menu

WakaméMatcha7

 Het volgende hapje van rode biet & yoghurt kennen we nog van ons vorig bezoek8

Appel – Limoen10

Gedroogde coquille – tomaat – soja11

Manchego – poeder van paddestoel13

Maïs – ponzu – wasabi14

Als variatie op het brood serveerde men krokant zuurdesembrood met een crème van mimolette kaas. Enorm lekker, maar soms misten we een gewoon stukje brood om ons bord uit te doppen. Ook deze bereiding telde mee als één van de 14 smaken menu.

15

Na een glaasje sherry bij de twee laatste amuses serveerde sommelier Sanne Dirx deze Winter Riesling trocken – 2015 bij de komende twee gerechten.

Kreeft – mierikswortel16

Sojaboon – erwt – ijs van foie gras17

Hamachi – komkommer – bulgur – zeealg – vinaigrette rode shiso & korianderolie1918

Hoeve-ei gelakt – kombu – dashibouillon2120Mijn favoriete wijn van de avond was absoluut deze Acústic Celler Blanc, Montsant “Vinyes Velles” uit 2015. Een topwijn die voor een heerlijk paring met het op lage temperatuur gegaarde hoeve ei zorgde.

Eend – rode ui – crème bloedworst2322

Chanteraine – lychee – groene thee (+€12)24

Na een hele Cuchara smaakbeleving bleven we bij het dessert een beetje op onze honger zitten. Als verfrissing kwam er braambes en luchtige dip van pompelmoes op tafel. Het dessert zelf was een samenspel van chocolade en shiso. Lekker, maar voor ons was dit meer een pré dessert dat ons deed uitkijken naar een volwaardiger dessert. Bij de koffie verscheen de gekende broos van chocolade en een heerlijke versie van Ferrero Rocher op tafel.

Kokos -pompelmoes – braambes26

Chocolade – shiso27

Reserveer online, met of zonder Resengo bon

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Freddy en Diane zegt:

    Kris,
    Wij zijn naar Maxime geweest Paliseul, de max !
    Dank voor deze tip.

    Diane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *