Sabayon van Bourgogne des Flandres met mango en havermout
Recepten, Zoetigheden

Sabayon van Bourgogne des Flandres met mango en havermout

Print Friendly, PDF & Email

Sabayone van Bourgogne des Flandres

Sabayon is één van mijn favoriete desserts. Ja kan er oneindig mee variëren, maar dit is zeker de eerste keer dat ik sabayon maakte met bier. Hiervoor gebruikten we het Belgische bier Bourgogne des Flandres. Daarbij serveren we verse mango, vanille-ijs en krokante havervlokken met hazelnoten en honing. Een sublieme combinatie!

Sabayon van Bourgogne des Flandres met mango en krokante havermout

Bourgogne des Flandres

Bourgogne des Flandres is een typisch voorbeeld van de Vlaamse versnijbierentraditie waarbij oud en jong bier oordeelkundig gemengd worden tot er een perfecte balans ontstaat. Concreet wordt Den Bruinen Os, die ter plaatse op zolder gebrouwen wordt, geblend met lambiek van Brouwerij Timmermans. Deze lambiek heeft meer dan twaalf maanden op houten vaten gerijpt. Het resultaat is een verrassend roodbruin bier, laag in alcoholgehalte en complex van smaak.

Sabayon van Bourgogne des Flandres met mango en krokante havermout

Nodig voor 4 personen

  • 5 eierdooiers
  • 5 eierdopjes suiker
  • 5 eierdopjes Bourgogne des Flandres
  • vanille ijs
  • 1 mango
  • 2 el havervlokken
  • 2 el hazelnoten
  • 2 kl vloeibare honing

Doen:

  • Hak de hazelnoten grot
  • Meng de gehakte hazelnoten met havervlokken en 2 kl honing
  • Verspreid dit mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier
  • Bak gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Haal uit de oven, meng alles goed met een vork, laat afkoelen
  • Doe de eigelen in een steelpannetje en gebruik een halve eierschaal als maatbeker
  • Voeg de dopjes suiker en Bourgogne des Flandres toe
  • Klop het koude mengsel met een garde, zet het pannetje vervolgens op een zacht vuur
  • Klop het mengsel ononderbroken met de garde tot je een schuimige sabayon krijgt. Laat dit zeker niet koken
  • Snij de mango in blokjes, verdeel deze onderin de 4 glazen
  • Schep hierop telkens een bolletje vanille ijs
  • Lepel hier de warme sabayone over
  • Kruimel er een beetje krokante havervlokken over
  • Geniet!

Recept in foto’s

Sabayon
Sabayon van Bourgogne des Flandres met mango en krokante havermout
Sabayon van Bourgogne des Flandres met mango en krokante havermout
Sabayon met mango en bier
Sabayon van Bourgogne des Flandres met mango en krokante havermout

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *