Sabayone van Bourgogne des Flandres
Sabayon is één van mijn favoriete desserts. Ja kan er oneindig mee variëren, maar dit is zeker de eerste keer dat ik sabayon maakte met bier. Hiervoor gebruikten we het Belgische bier Bourgogne des Flandres. Daarbij serveren we verse mango, vanille-ijs en krokante havervlokken met hazelnoten en honing. Een sublieme combinatie!

Bourgogne des Flandres
Bourgogne des Flandres is een typisch voorbeeld van de Vlaamse versnijbierentraditie waarbij oud en jong bier oordeelkundig gemengd worden tot er een perfecte balans ontstaat. Concreet wordt Den Bruinen Os, die ter plaatse op zolder gebrouwen wordt, geblend met lambiek van Brouwerij Timmermans. Deze lambiek heeft meer dan twaalf maanden op houten vaten gerijpt. Het resultaat is een verrassend roodbruin bier, laag in alcoholgehalte en complex van smaak.

Nodig voor 4 personen
- 5 eierdooiers
- 5 eierdopjes suiker
- 5 eierdopjes Bourgogne des Flandres
- vanille ijs
- 1 mango
- 2 el havervlokken
- 2 el hazelnoten
- 2 kl vloeibare honing
Doen:
- Hak de hazelnoten grot
- Meng de gehakte hazelnoten met havervlokken en 2 kl honing
- Verspreid dit mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier
- Bak gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
- Haal uit de oven, meng alles goed met een vork, laat afkoelen
- Doe de eigelen in een steelpannetje en gebruik een halve eierschaal als maatbeker
- Voeg de dopjes suiker en Bourgogne des Flandres toe
- Klop het koude mengsel met een garde, zet het pannetje vervolgens op een zacht vuur
- Klop het mengsel ononderbroken met de garde tot je een schuimige sabayon krijgt. Laat dit zeker niet koken
- Snij de mango in blokjes, verdeel deze onderin de 4 glazen
- Schep hierop telkens een bolletje vanille ijs
- Lepel hier de warme sabayone over
- Kruimel er een beetje krokante havervlokken over
- Geniet!
Recept in foto’s





Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.