Welke wijn is lekker bij biefstuk?
Travel

Ons hart verloren in Piemonte – La Morra

Print Friendly, PDF & Email

Piemonte – La Morra

Voor de derde keer op rij gingen we op vakantie naar La Morra, een klein dorpje op de wonderbaarlijke heuvels van Piemonte. In het verleden verschenen er al heel wat artikels over deze vakantie’s op de blog. Ook dit jaar vatten we onze hoogtepunten weer samen. Van de leukste dorpjes tot de lekkerste aperitivo en de beste wijnboeren.

Nizza Monferrato – Acqui Terme – Cuneo

Nizza Monferrato & Acqui Term zijn twee kleine gezellige dorpjes in de provincie Asti, ten zuiden van de regio Piëmonte. Beide dorpjes zijn makkelijk te combineren op één dag. Heb je nadien nog tijd over, dan zou Canelli naar het schijnt ook nog de moeite zijn.

Nizza Monferrato - Acqui Terme

Aan de andere kant van Piemonte, richting de Franse alpen ligt de hoofdstad van de gelijknamige provincie Cuneo. Deze stad biedt een interessant alternatief voor wie eens wat interessante cultuur wil zien na een paar dagen tussen de wijngaarden van Barolo.

Aperitivo in Cuneo

G. D. Vajra

Twee jaar geleden proefden we een heerlijk glas Nebbiolo van G. D. Vajra tijdens een diner bij Locanda Fontanazza in La Morra. We konden dan ook niet anders dan dit wijnhuis te bezoeken tijdens onze vakantie. Dit was dan misschien ook wel de wijndegustatie die de meeste indruk op ons naliet.

G. D. Vajra

Het verhaal van G.D. Vajra groeide uit van wijn verbouwen in de familie-wijngaard tot een wijngaardenareaal van 40 ha. Na een bezoek doorheen de wijnkelder kregen we de kans om hier verschillende wijnen te proeven. Net zoals bij de Nebbiolo twee jaar geleden kwam er één woord terug bij elke wijn “elegantie”. Daarnaast maakte ook de G.D. Vajra Freisa Kye een enorme indruk op ons. Deze wijn wordt gemaakt van de vergeten druivensoort Freisa. “Kye” betekend “Wie is dit” en rijpt net zoals Barolo wijnen 26 maanden op vat.  

G. D. Vajra

Ristorante Repubblica di Perno

Ristorante Repubblica di Perno bevind zich in het gelijknamige dorpje Perno. Een klein gehucht op de heuvels tussen Serralunga d’Alba en Monforte. In de keuken Marco Forneris, zijn partner Elena Miori in het restaurant. Hier serveert de chef zijn eigen creatieve interpretatie van het traditionele eten uit Piemonte. 

Ristorante Repubblica di Perno

We genoten o.a. van een terrine van eend, zalig lekkere tajarin met eekhoorntjesbrood, rollade van konijn en gebakken kalfshersenen. Afsluiten deden we met panna cotta en bonet, een traditioneel chocolade gebak/dessert uit Piemonte. Hierbij dronken we een heerlijke fles Barbera van het wijnhuis Luigi Pira. De rekening klokte af op € 100 voor 2 personen. Zo was Repubblica di Perno ons favoriete restaurant tijdens onze vakantie. 

Ristorante Repubblica di Perno - Ons hart verloren in Piemonte - La Morra

Azienda Agricola Abbona

Op aanbeveling van Pozzovino, een wijnimporteur uit Kapellen bezochten we Abbona. Een prachtig wijnhuis in Dogliani. Ook hier maakten naast de indrukwekkende wijnkelder twee wijnen een enorme indruk op ons.

Azienda Agricola Abbona

Allereerst de Papa Celso Dogliani DOCG. Deze dolcetto wijn is een ode aan Celso Abbona of Papa Celso die in de jaren 1960 de druivensoort Dolcetto aanplantte rond Dogliani. Daarnaast is ook “Il Cinerino” zo een wijn die in je gedachten blijft hangen. Deze karakteristieke witte wijn, 100 % Viognier krijgt een rijping op vat. Het resultaat is een fluweelzachte maar ook complexe wijn met verfijnde aroma’s van geel fruit & abrikozen. 

Azienda Agricola Abbona - Ons hart verloren in Piemonte - La Morra

Osteria Veglio

Osteria Veglio stond al enkele jaren op ons lijstje. Maar dit jaar was de eerste keer dat we er daadwerkelijk een plaatst konden reserveren. Hier eet je de typische specialiteiten uit de regio Langhe met een prachtig zicht over de wijngaarden van Barolo. 

Osteria Veglio

Als antipasti kozen we voor kalfstong met zoetzure groenten en vitello tonnato. Voor de primi piatti kon ik het niet laten om terug voor de overheerlijke tajarin te gaan. De secondi piatti was eenerzijds geit met gebakken aardappelen, ik ging voor de eendenbout met zilveruitjes. Afsluiten deden we met tiramisu.

Osteria Veglio - Ons hart verloren in Piemonte - La Morra

Wijn degustaties

De wijnen uit Piemonte zijn zeker niet de goedkoopste. Ook wordt deze regio veelal bezocht met het vliegtuig of als tussenstop richting het Zuiden van Italië. Daardoor zijn er veel toeristen die wel gaan degusteren, maar vaak niet kopen. Zo komt het tegenwoordig vaak voor dat er een bijdrage wordt gevraagd voor een degustatie. Voor een bezoek en tasting bij Azelia wordt bv € 30 per persoon gevraagd. Dit bedrag vervalt soms als je daadwerkelijk wel wijn koopt. De wijnboeren appreciëren het ook als je op voorhand een afspraak maakt voor een degustatie. 

Azienda Agricola Azelia di Luigi Scavino

San Silvestro

De wijnmakerij San Silvestro bevindt zich in Novello, in het hart van de Langhe vlakbij Barolo. San Silvestro werkt met een enorm brede waaier aan traditionele wijnstokken zoals Barbera, Nebbiolo, Dolcetto, Grignolino, Arneis, Cortese en Moscato. Daarnaast zijn ze bezig met het herontdekte inheemse wijnstokken zoals Favorita en Nas-cetta van Novello. 

San Silvestro

En nog zoveel meer, …

Ons hart verloren in Piemonte - La Morra

Er is echt nog zoveel meer te vertellen over onze vakantie. Tijdens het eerste weekend vond er een heuse dorpsdegustatie in La Morra plaats. Maar liefst 40 wijnboeren pronkten met hun wijnen en jonge barolo’s van 2015. Onze ontdekking van deze degustatie was veruit Azienda Agricola Cristian Boffa. Een kleine, nieuwe wijnboer in La Morra. Daarnaast bezochten we nog onze andere favoriet Trediberri. Een ongelooflijk toffe wijnmaker die karakter, durf en doorzettingsvermogen tot in zijn wijnen krijgt. Verder bezochten we nog Erbaluna & Collina San Ponzio.

Locanda Fontanazza was spijtig genoeg met vakantie tijdens ons verblijf in La Morra. Maar Osteria More e Macine bezochten we wel opnieuw. Twee jaar later was hun tiramisu nog altijd even wonderbaarlijk. Zo kunnen we wel stellen dat we ons hart zijn verloren aan deze regio. Gewoon al van de glooiende weggetjes doorheen de wijnvelden kom ik tot rust. Daarnaast helpt ook de sublieme wijn en het overheerlijke eten van deze regio daar misschien ook wel aan mee.

Erbaluna - Ons hart verloren in Piemonte - La Morra
Ons hart verloren in Piemonte - La Morra
Ons hart verloren in Piemonte - La Morra
Ons hart verloren in Piemonte - La Morra

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *