Semifreddo met framboos, witte chocolade en pistache
Recepten, Zoetigheden

Semifreddo met framboos, witte chocolade en pistache

Wie mij een beetje kent, weet dat ik gek ben op ijs. Op elke reis, citytrip of uitstap ga ik steevast op zoek naar het beste ijsje van de buurt. Maar ook thuis laat ik geen kans liggen om iets fris op tafel te zetten. Zo groeide mijn semifreddo stilaan uit tot een vaste waarde op familiefeesten. De eerste die ik maakte was met cantuccini en pistache – een combinatie die meteen bleef hangen. Nadien volgden varianten in de stijl van citroentaart, en later ook een versie met stroopwafel. Deze keer kiezen we voor een overheerlijke combinatie van witte chocolade, pistache en frisse frambozen. Heerlijk zomers, perfect om op voorhand te maken én ideaal als dessert na een gezellige barbecue.

Nodig voor 1 vorm – 8 personen

  • 500 ml room – 40%
  • 1 blik gecondenseerde melk – 305ml
  • zeste van 1/2 limoen
  • 1 vanillestok
  • 50 g pistachenoten + 10 g voor de afwerking
  • 50 g witte chococlade
  • verse frambozen voor de afwerking

Doen

  • Bekleed een cakevorm met vershoudfolie en laat aan alle kanten wat folie overhangen – zo haal je de semifreddo straks makkelijk uit de vorm.
  • Hak de pistachenoten en witte chocolade fijn.
  • Doe de zaadjes van het vanillestokje, de gecondenseerde melk en de slagroom in een kom. Klop alles met een mixer tot een luchtig en stevig mengsel.
  • Spatel er de gehakte pistachenoten, witte chocolade en de zeste van limoen onder.
  • Lepel een dun laagje (ongeveer de helft) van de pistachecrème op de bodem van de vorm.
  • Schep de helft van het roommengsel erop. Lepel er verspreid ongeveer een kwart van de pistachecrème over. Verdeel dan de rest van het roommengsel erover.
  • Dek af met folie en zet minstens een nacht in de diepvries.
  • Voor het serveren: draai de vorm om op een snijplank en haal de semifreddo voorzichtig uit de vorm. Snijd in plakjes, lepel er wat pistachecrème rond en werk af met gehakte pistachenoten en verse frambozen.
  • Smakelijk!

Crème van pistache

  • 75 g pistachenoten (ongezouten, gepeld)
  • 40 g suiker
  • snuifje zout
  • 200 ml room
  • Rooster de pistachenoten 10 minuten in een voorverwarmde oven op 150°C.
  • Mix deze vervolgens fijn met suiker
  • Voeg zout en de room toe en mix verder tot je een gladde, romige crème krijgt.
  • Laat indien nodig even opstijven in de koelkast.

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *