Souvlaki van scampi
Letterlijk vertaald betekent het woord souvlaki “spiesje”. Veelal is het een spies met blokjes gemarineerd kip- lams- of varkensvlees, dat op een houtskoolvuur wordt gegrild. Wij gaan deze keer aan de slag met scampi. Op de barbecue gebakken spiesjes gemarineerde scampi geserveerd met tzatziki, Griekse salade en verse focaccia met olijf en rozemarijn.
Recept voor 2 personen
- 350 g scampi
- olijfolie
- 1 tl oregano
- 1 tl paprikapoeder
- 1 klein teentje knoflook
- Spiesjes
Doen:
- Pel en kuis de scampi,
- Marineer de scampi me olijfolie, oregano, paprikapoeder, peper en zout
- Steek de scampi op spiesjes
- Bewaar tot gebruik in de koelkast
Verse focaccia met olijven
- 250 g bloem
- 150 ml lauw water
- 25 g olijfolie
- 6 g droge gist
- 5 g zout
- snuifje suiker
- 100 g olijven
- enkele takjes tijm en rozemarijn
- grof zeezout
Doen
- Doe de gist in de kom van een keukenrobot en daarop de bloem.
- Doe het zout, olijfolie, suiker en het water erbij. Voeg alsook 1 el fijngesneden tijm en rozemarijn toe
- Kneed 10 minuten tot het glad is. Laat 45 minuten afgedekt rijzen in een kom
- Sla het deeg in en rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm
- Beleg de helft van het deeg met de helft van de olijven (in stukjes gesneden)
- Vouw het deeg dubbel zodat de olijven tussenin het deeg zit
- Laat het deeg terug 1 uur afgedekt rijzen
- Duw nu met je vinger kuiltjes in het deeg
- Steek hier en daar nog een olijf in het deeg
- Borstel er een beetje olijfolie over
- Strooi er fijngesneden tijm en rozemarijn over
- Strooi als laatst een beetje grof zeezout over het deeg
- Laat de focaccia 10 minuten rijzen
- Bak de focaccia gedurende 20 á 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
Tzatziki
- 1/2 komkommer
- 1/2 teentje knoflook
- 170 g Griekse yoghurt
- 5 blaadjes munt, fijngesneden
- 1 el fijngesneden dille
- 2 el olijfolie
- peper en zout
Doen
- Rasp de komkommer, doe hem in een keukenhanddoek en wring het vocht eruit
- Meng alle ingrediënten onder de yoghurt
- Breng de tzatziki op smaak met peper en zout
- Bewaar tot gebruik in de koelkast staan
Griekse salade
- 1/2 komkommer
- 2 tomaten
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 150 g feta
- 15 olijven
- verse oregano
- peper en zout
- olijfolie
Doen:
- Snij alle ingrediënten in blokjes of reepjes
- Breng de salade op smaak met verse oregano, peper, zout en olijfolie
Afwerking
- Grill de spiesjes scampi op de barbecue
- Serveer de scampi met Griekse salade, Tzatziki en vers gebakken focaccia
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt