Yankee style witlof - Smokey Goodness BBQ
Allerlei, Barbecue, Recepten

Yankee style witlof – Smokey Goodness BBQ

Jord Althuizen gaat lokaal in zijn dikste BBQ-boek ooit! Vlammen in onze eigen lage landen! Smokey Goodness Lowlands BBQ is het nieuwste en dikste BBQ-boek van Jord Althuizen ooit. Bigger, better en 100% vanuit eigen achtertuin. Ga mee op een vurige ontdekkingsreis en bijt je vast in de allerbeste kreeft, world-famous lamsvlees, award-winning rundvlees van eigen bodem en lokale klassiekers als Gehaktballen met krieken. Naast vele recepten vind je in Smokey Goodness Lowlands BBQ alle benodigde basisinfo over barbecueën en als bonus een ultieme BBQ-guide: de heetste BBQ-restaurants, vetste BBQ-shops & de beste butchers van Nederland en België op een rij. 

Smokey Goodness Lowlands BBQ

Yankee style witlof

Niks geen zachtgekookte witlof bedekt met muffe bechamelsaus, ham en kaas. Bij Smokey Goodness hebben ze een veel beter idee en maken van deze bittere stronken een smakelijke BBQ-bite. Voel jij hem al aankomen? Juist ja! Just add bacon! En BBQ-rub, en BBQ-saus als we dan toch USA style gaan. Trust me, folks, witlof was nog nooit zo lekker.’

Nodig

  • 8 stronkjes witlof
  • 75 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 150 g leerdammer, geraspt
  • zout en versgemalen
  • zwarte peper
  • 16 plakjes ontbijtspek
  • 5 el BBQ-kruiden, bijv. Smokey’s Pig Powder
  • 100 ml BBQ-saus, bijv. Smokey’s Finest
  • 2 el bladpeterselieblaadjes, fijngehakt
  • rookhoutsnippers

Doen

  • Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.
  • Verwijder de buitenste blaadjes van de stronkjes witlof en snijd ze in de lengte in tweeën. Wip de binnenste blaadjes eruit.
  • Roer de roomkaas los en meng de geraspte kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Vul de holtes van de witloof met het kaasmengsel en plak ze weer op elkaar.
  • Omwikkel de stronkjes spiraalsgewijs met 2 plakken ontbijtspek en bestrooi ze met de BBQ-kruiden.
  • Leg de uitgelekte rookhoutsnippers op de gloeiende kolen en leg de witlof op het rooster van de BBQ. Sluit de deksel en rook de witlof circa 10 minuten. Verwarm ondertussen de BBQ-saus en bestrijk de stronkjes witlof na 10 minuten met de saus.
  • Sluit de deksel en laat de saus nog circa 5 minuten karamelliseren. Strooi de bladpeterselie erover.
  • Vanaf nu eten je kinderen wél witlof met kaas uit de oven.

Smokey Goodness Lowlands BBQ is vanaf 28 april overal verkrijgbaar: Smokey Goodness Lowlands BBQ | Jord Althuizen | 9789021577852 | € 29,99 | 28 april 2021 | Kosmos Uitgevers



Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. de gevulde witlof struikjes met spek op de bbq waren heerlijk. de volgende x wel even de kook erover, bleven lang hard. zeker voor herhaling vatbaar..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *