Barbecue salades
Het barbecue seizoen is mijn favoriete seizoen aller tijden. Heerlijk buiten eten, een visje op de barbecue of in een papillotte, een mooi stuk gegrild vlees en een glaasje lekkere wijn. Heerlijk toch! Maar bij barbecue horen natuurlijk ook barbecue salades. De klassieke barbecue salades zijn natuurlijk altijd lekker. Maar soms is het ook leuk om eens iets anders te serveren. Daarom maken wij een overzicht met 6 leuke en verrassende salades voor bij de BBQ.
Salade van broccoli en bloemkool
- 1 broccoli
- 1 kleine bloemkool (400 g)
- 1 rode ui
- 1 granaatappel
- 150 g rozijnen
- 1 el zonnebloempitten
- 1 el pompoenpitten
- 250 ml Griekse yoghurt
- peper en zout
- olijfolie
Doen:
- Snij voor de salade de broccoli en bloemkool in roosjes (hapklare stukjes)
- Doe deze in een ruime mengkom samen met de fijngesneden ui, pitjes van granaatappel, rozijnen, geroosterde pitten en yoghurt
- Roer alles goed onder elkaar
- Kruid de salade met peper en zout
Griekse salade
- 1/2 komkommer
- 2 tomaten
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 150 g feta
- 15 olijven
- verse oregano
- peper en zout
- olijfolie
Doen
- Snij alle ingrediënten in blokjes of reepjes
- Breng de salade op smaak met verse oregano, peper, zout en olijfolie
Boontjes & Graanmosterd
- 400 g boontjes (sperzieboontjes, boterboontjes of gemengd)
- 2 el graanmosterd
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 el olijfolie
Doen
- Was de boontjes en knijp de topjes eraf
- Kook de boontjes beetgaar in gezouten water (ong. 5 tot 7 minuten)
- Verfris de boontjes onmiddellijk onder koud water
- Laat ze nadien goed uitlekken
- Meng op het einde de graanmosterd, olijfolie en Parmezaanse kaas onder de boontjes
Salade van venkel en sinaasappel
- 2 kleine venkelknollen
- 1 sinaasappel
- 1 rode ui
- 2 el pijnboompitten
- peterselie
- 1 tl mosterd
- 2 el witte wijnazijn
- 3 el olijfolie
- peper en zout
Doen
- Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof
- Snijd of schaaf de venkel in dunne reepjes
- Pel de ui, snij deze doormidden en snijd deze in dunne plakjes
- Schil de sinaasappel. Snijd de partjes sinaasappel los, vang het sap op
- Meng het sap van sinaasappel met mosterd, azijn, olijfolie en fijngesneden peterselie
- Meng de venkel, rode ui, partjes sinaasappel en vinaigrette onder elkaar
- Breng op smaak met peper en zout. Werk af met pijnboompitten
Slaatje van waterkers
- 1 bos waterkers
- 1 stronk little gem sla
- 2 stelen selder
- 10 kerstomaten
- 1/2 komkommer
- peper en zout
- olijfolie
Doen
- Meng alle ingrediënten voor het slaatje
- Besprenkel dit met olijfolie, kruid met peper en zout
Panzanella
- 4 tomaten
- 1/2 komkommer
- 1 rode ui
- 10 olijven
- 1 bol mozzarella
- 1 el kappertjes
- 4 ansjovis, fijngesneden
- verse basilicum
- olijfolie
- witte wijn azijn
- 1/2 Turks brood of focaccia
Doen
- Snij de tomaat en komkommer in blokjes, de rode ui in fijne ringen
- Snij de mozzarella in blokjes, de olijven doormidden
- Snij de uitgelekte ansjovis in stukjes
- Doe alle ingrediënten in een ruime mengkom
- Voeg het uitgeperst teentje knoflook en fijngesneden basilicum toe
- Voeg witte wijn azijn en olijfolie toe, kruid met peper en zout
- Snij het brood in plakken van 1 cm, wrijf het in met olijfolie
- Toast het brood op de bbq of in de oven
- Serveer het getoast brood bij de frisse salade
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.