Souvlaki zoals in Griekenland: tips voor deperfecte bereiding
Blog

Souvlaki zoals in Griekenland: tips voor de perfecte bereiding

ADVERTENTIE – Souvlaki is zo’n gerecht waarbij je meteen zin krijgt in een zonnig terras ergens in de Cycladen, met een glas wijn in de hand en de geur van houtskool in de lucht. Het is eenvoudig eten, maar o zo smaakvol. Het is zó lekker dat je alleen al daarvoor een last minute Griekenland zou boeken! Gelukkig hoeft dat niet per se, hoewel het natuurlijk wel een goed idee is. Met een beetje aandacht voor kwaliteitsvolle ingrediënten, de juiste voorbereiding en een goede grilltechniek maak je ook in je eigen tuin souvlaki die niet moet onderdoen voor die van een Griekse taverna.

Kies voor mals vlees en gelijkmatige stukken

Het belang van kwalitatief vlees mag niet worden onderschat. Traditioneel maakt men souvlaki op basis van varkensvlees, meestal van de malse stukken (bv. varkenshaas of varkensschouder). Echter, ook kipdijfilet, lamsvlees en zelfs scampi zijn geliefd en kun je gebruiken. Het belangrijkste is dat het vlees sappig blijft, ook na het grillen. Snijd het in gelijke, middelgrote blokjes zodat ze gelijkmatig garen. Voor je de spiesen op het vuur legt, moeten ze marineren. Dat is echt iets waar je niet op mag besparen. Een goede marinade bestaat uit kwalitatieve olijfolie, citroensap, geraspte knoflook, oregano, peper, zout en eventueel een beetje kaneel of piment. Laat het vlees minimaal vier uur in de marinade rusten. Als je echt de authentieke smaak wil evenaren, laat je het zelfs beter een nachtje trekken in de koelkast. Zo krijg je sappige souvlaki vol aroma, net zoals je ze in een steegje in Thessaloniki zou eten.

Gebruik houten spiesjes en grill met aandacht

Wie het helemaal zoals de Grieken wil doen, gebruikt houten spiesen die vooraf minstens een halfuur in water geweekt zijn, zodat ze niet verbranden op de grill. Metalen spiesen zijn zeker handig, maar houten exemplaren geven toch nog altijd het typische karakter dat bij dit gerecht hoort. Zorg er ook voor dat de stukjes vlees niet te strak tegen elkaar liggen. Een beetje ruimte ertussen zorgt voor een gelijkmatige garing en een krokante buitenkant. In Griekenland wordt er meestal op houtskool gebakken, wat een heerlijk rokerig aroma oplevert. Heb je thuis alleen een elektrische barbecue? Voeg dan een snuf gerookt paprikapoeder toe aan je marinade om toch iets van dat rokerige effect te benaderen. Grill de souvlaki op een middelhoog vuur en draai het regelmatig om, zodat je een goudbruin korstje krijgt zonder dat het vlees uitdroogt.

Houd de bijgerechten eenvoudig en fris

Souvlaki wordt in Griekenland zelden als een opzichzelfstaand gerecht geserveerd. Het gaat goed samen met andere eenvoudige klassiekers, zoals pita, tzatziki, frietjes, rijst en/of een frisse Griekse salade. De tzatziki maak je best zelf, met volle Griekse yoghurt, geraspte komkommer, knoflook, dille en een scheutje olijfolie. Serveer eventueel verschillende bijgerechten op een grote schaal, zodat jouw gasten zelf kunnen kiezen en combineren. Dat informele karakter maakt deel uit van de charme. Het doet denken aan de Griekse gemoedelijkheid en gastvrijheid.

Werelds gerecht voor de reiziger

Geen zin om zelf souvlaki te koken? Er zijn gelukkig steeds meer Griekse restaurants die het gerecht serveren en zelfs aan huis leveren. Voor wie zich liever helemaal laat meeslepen door dat vakantiegevoel: een last minute bij TUI is natuurlijk snel geboekt. Deze reisorganisatie biedt niet onder meer zon- en strandvakanties naar Griekenland aan. Uiteraard behoren ook uitstapjes naar culturele hotspots tot de mogelijkheden. Zeker in de grotere steden kun je tussen het wandelen door op elke straathoek wel een eenvoudige en toch overheerlijke souvlaki scoren die gewoon smaakt naar vakantie.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *