Zoetigheden

Verse soesjes met vanillecrème

Echt verse soesjes moeten gevuld zijn met pudding, in plaats van slagroom. En je zal zien, ze vallen in de smaak. Ik maak ze met echte vanillepudding en een variant met sinaasappel crème. Een heerlijk verfrissende combinatie.

Soesjes

Recept voor 30 soesjes

Ik heb het recept van de soesjes x2 gedaan. Voor de crème heb ik 1 keer het klassieke recept gemaakt en 1 keer de sinaasappel variant. Deze is ook heel erg lekker, vooral in de zomer.

Ingrediënten:

Soesjes:

  • 60 g water
  • 60 g melk
  • 40 g boter
  • 70 bloem
  • 130 a 140 g eieren (3 st)
  • Snuifje zout

Crème:

  • 400 ml melk
  • 100 ml room
  • 120 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 40 g maizena
  • 1 vanillestok
  • 125 g boter, kamertemperatuur

Voeg voor de sinaasappelcrème zeste van 1 sinaasappel en 0.5 dl cointreau toe aan de melk. Zeef de melk als je ze toevoegt aan de eiermassa.

Werkwijze:

Soesjes: (Recept Stefan Elias – Reist in de voetsporen van Jacques Bloch)

  1. Breng het water met de melk, het zout en de boter aan de kook
  2. Roer er met een spatel de bloem onder
  3. Blijf op een warm vuur voort roeren tot het mengsel droger wordt
  4. Laat even afkoelen
  5. Roer er dan de eieren 1 voor 1 onder, tot je een glad spuitbaar beslag bekomt
  6. Vul een spuitzak met het beslag
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en warm de oven op tot 180 graden
  8. Spuit kleine hoopjes beslag op de bakplaat
  9. Maak uw vinger nat en druk de bovenkantjes/puntjes zachtjes aan
  10. Bak de soesjes 20 á 25 min in de oven
  11. Laat de soesjes afkoelen

De crème:

  1. Verwarm de melk, slagroom, merg van vanillestok en de vanillestok tot het kookpunt
  2. Klop het eigeel en de suiker licht en romig
  3. Klop op het laatste moment de maisene eronder
  4. Giet de helft van de melk op de geklopte massa en meng
  5. Giet alles terug samen
  6. Zet het geheel op het vuur en warm op tot het kookpunt
  7. Als de crème gebonden is, haal hem van het vuur en giet hem in een kom
  8. Leg plastic folie over de creme om velvorming tegen te gaan
  9. Laat deze eerst 30 á 40 minuten afkoelen in de koelkast
  10. Roer in een andere kom de boter luchtig
  11. Klop ook pudding glad
  12. Voeg beetje bij beetje de boter toe aan de pudding

Afwerking:

  1. Maak met een scherp mes een kruisje onderaan in de soesjes
  2. Vul een spuitzak met de pudding
  3. Vul de soesjes met de crème
  4. Werk af met gesmolten chocolade of bloemsuiker
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *