Vietnamese loempia met rijstvellen
Allerlei, Recepten

Vietnamese loempia met gehakt en noedels

Vietnamese loempia met rijstvellen

De meeste recepten die je van Vietnamese loempia’s vind zijn klaargemaakt met brickdeeg of filodeeg. Wij kiezen ervoor om aan de slag te gaan met rijstvellen zoals in het traditionele recept voor chả giò. Cha gio, ook wel bekend als nem ran, Vietnamese loempia, egg roll of imperial roll. De rijstvellen worden gevuld met een mengsel van varkensvlees, glasnoedels en groenten om daarna gefrituurd te worden.

Hoe je deze loempia’s het makkelijkste kan rollen, laten we onderaan duidelijk zien op de foto. Serveer naar eigen smaak met sweet-chili saus. Maar eigenlijk zijn deze zo lekker, dat je hier geen saus bij nodig hebt.

Nodig voor 20 rolletjes

  • 20 rijstvellen
  • 450 g varkensgehakt
  • 1 wortel
  • 1 rode ui
  • 50 g prei
  • 3 lente uitjes
  • 1 gele paprika
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 50 g rijstnoedels
  • 1 tl vissaus
  • sojasaus
  • peper en zout
  • verse koriander
  • Thaise basilicum

Doen:

  • Kook de noedels gaar, volg de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snij de wortel, rode ui, prei, lente uitjes en paprika in fijne blokjes
  • Pelt of rasp de look, snij de rode peper fijn
  • Meng de noedels, groenten, look en rode peper onder het gehakt
  • Breng het gehakt op smaak met vissaus, sojasaus, fijngesneden koriander, Thaise basilicum, peper en zout
  • Kook eventueel een klein balletje gehakt om de smaak te controleren
  • Verdeel het gehakt in 20 gelijke worstjes
  • Haal een vel rijstpapier door het water
  • Leg een worstje gehakt net onder het midden van de rijstvel (zie foto)
  • Rol het vel tot halverwege op, vouw de zijkanten naar binnen
  • Rol de loempia verder op
  • Herhaal dit met de rest van de rijstvellen
  • Laat de loempia’s 1 uur rusten/drogen om spetteren tijdens het bakken te voorkomen
  • Verhit de frituurolie tot 175 graden
  • Frituur de loempia’s 4 á 5 minuten tot de mooi krokant zijn
Vietnamese loempia met rijstvellen

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *