Hoofdgerechten

Vol-au-vent

Iedereen kent de Vlaamse klassieker wel: Vol au vent of kip pasteitje. Je kan dit in bijna elke brasserie of taverne bestellen. Maar je kan er ook enorm veel voldoening uit halen om het thuis helemaal zelf te maken. Ik geef toe, het is wel wat werk, maar dat is het waart.

Recept voor 4 personen:

Ingredi√ęnten:

Voor de balletjes:

  • 350 g kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel
  • peper, zout & nootmuskaat

Bouillon:

(Maak de bouillon een dag op voorhand om het vet makkelijk te kunnen verwijderen)

  • 1 soepkip
  • 1 wortel
  • 1 stronk selder
  • 1 ui
  • 1 prei
  • tijm / laurier

Saus:

  • 500 g champignons
  • 75 g boter
  • 100 g bloem
  • 1 ei
  • 200 ml room
  • citroensap

Werkwijze:

Kip + bouillon:

  1. Doe de kip in een ruime kookpot en zet de kip onder met water
  2. Was alle groenten goed en voeg deze toe aan de kookpot
  3. Voeg ook de tijm en laurier toe
  4. Breng de bouillon aan de kook, schuim de bouillon regelmatig af
  5. Laat de bouillon 1.5 u zachtjes pruttelen
  6. Haal de kip eruit en zeef de bouillon
  7. Pluk de kip en bewaar deze in de koelkast
  8. Laat de bouillon afkoelen en plaats deze in de koelkast zodat je het vet er de dag nadien makkelijk kan afscheppen

De gehaktballetjes:

  1. Meng het gehakt, samen met een ei en het paneermeel
  2. Breng dit goed op smaak met peper, zout & nootmuskaat
  3. Rol kleine balletjes en kook deze kort gaar in een beetje kippenbouillon

De saus:

  1. Smelt de boter in een kookpot en voeg de bloem toe
  2. Laat dit op het vuur zachtjes aanstoven, maar niet verkleuren
  3. Voeg 1.5 l van de bouillon en 100 ml room toe en breng dit al roerend aan de kook
  4. Breng de saus op smaak met peper, zout en eventueel een beetje citroensap
  5. Snij de champignons in 4 en bak deze aan in een pan met een klontje boter, kruid met peper en zout
  6. Snij de geplukte kip in stukjes
  7. Voeg de champignons, stukjes kip en gehaktballetjes toe aan de saus
  8. Zet het vuur uit als alles goed warm is
  9. Klop in aan apart kommetje 1 eigeel met 100 ml room
  10. Voeg dit nog toe aan de saus, vanaf nu mag de saus niet meer koken

Serveer naar eigen smaak met een bladerdeeg gebakje en/of frietjes, brood, …..

Smakelijk !!

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Het is wat werk maar niks ervan is moeilijk voor iemand die kan koken. Die ga ik dus absoluut binnenkort maken! Als er iemand in Soesterberg of omstreken een geplukte soepkip weet te vinden ga ik ervoor. ūüôā

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *