Blog

WELKE BRAADPAN HEB IK NODIG?

Je bent op zoek naar een braadpan. Dan is er heel wat om uit te kiezen. Om tot de juiste beslissing te komen is het verstandig om je af te vragen waar je de pan voor gaat gebruiken. De ene braadpan is namelijk de andere niet. Grofweg zijn er vijf types te onderscheiden: Pannen van roestvrijstaal,  Pannen van Plaatstaal,  Pannen met een antiaanbaklaag,  Pannen met een keramische laag, Gietijzer

 

Plaatstaal

 

Anti – aanbak

 

Keramisch

 

Roesvrij staal

 

Gietijzer

 


Pannen van Plaatstaal:
Algemeen:

  • Moet voor het eerste gebruik ingebrand worden
  • Goede warmte geleider en geschikt voor zeer hoge temperaturen
  • De beste pan voor het bakken van steak, enterecote, enz….
  • Ecologische en recycleerbaar
  • Natuurlijke antiaanbaklaag die bij veelvoudig gebruik steeds beter wordt
  • De pan heeft veel onderhoud nodig. Na gebruik moet je hem altijd invetten met olie.
  • Deze pan mag echt niet in de vaatwasser of weken in water, dan gaat hij roesten.
BvDe Buyer Mineral B-Element: Prijs tussen de €30 en €55
  • Speciale coating met bijenwas zorgt ervoor dat er bij veelvuldig gebruik een natuurlijke antiaanbaklaag ontstaat.
  • De pan kan tot zeer hoge temperatuur opgewarmd worden, zonder dat de pan beschadigd.
  • (extra info)
  • Film met info over productie, gebruik en onderhoud van deze pan


Pannen met een antiaanbaklaag :
Algemeen:

  • Binnenzijde voorzien van antikleeflaag
  • Weinig vetstof nodig
  • Gemakkelijk te reinigen
  • Te gebruiken voor matige temeperaturen : eieren, aardappelen, gepaneerd voedsel

Bv. De Buyer Choc Induction :  Prijs tussen de €55 en €100
Bv. Le Creuset – Les Forgée: Prijs tussen de €59 en €105


Pannen met een keramische laag
Algemeen:

  • Voorzien van keramische antikleeflaag
  • Geen PFOA (schadelijk voor de gezondheid en het milieu.)
  • Anti aanbak functie
  • Geschikt voor zowel het aanbraden van vlees, als het rustig bakken van bv aardappelen, groenten en vis
  • Bestand tegen zeer hoge temperaturen
  • Geen boter of olie nodig om te bakken
Bv. De Buyer – Choc Ceramic: Prijs tussen € 35 en € 60


Pannen van roestvrijstaal :
Algemeen:

  • Volledig uit roestvijstaal
  • Duurzaam en onderhoudsarm
  • Geschikt voor hoge temperaturen (dichtschroeien van vlees)
  • Minder geschikt voor delicate producten zoals vis & eieren
  • Goedkopere rvs pannen zijn vaak zeer gevoelig voor aanbakken


Gietijzer, grootmoeders pan (Le creuset – staub)
Algemeen: 

  • Duurzaam
  • Bij normaal gebruik niet kapot te krijgen
  • Geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is
  • Ideaal voor stoofpotjes
  • Mag in de vaatwasser  (maar liever niet, er kan roest ontstaan boven op de rand)
  • Zwaar gewicht en breekgevoelig
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *