Welke pannen ik écht onmisbaar vind? Deze!
Blog

Welke pannen ik écht onmisbaar vind? Deze!

Print Friendly, PDF & Email

#ADV – Als je in een kookwinkel voor het rek met potten en pannen staat, begint het je soms te duizelen. Zoveel keuze! Zoveel vormen, maten en afwerkingen. Met deksel of zonder? En voor elk soort vuur is er ook nog eens een ideale pan. Ik kan dus heel goed begrijpen dat je het soms niet meer weet. Welke pannen zijn nu eigenlijk écht onmisbaar? Dat zijn er gelukkig niet zoveel. Met deze drie essentials kan je eigenlijk alles maken. 

Je nieuwe favoriete one-pot-wonder

Het is een grote trend in de kookwereld: de alles-in-één-pot (of pan, dus) gerechten. Helemaal terecht! Handig én makkelijk, toch? Je gooit al je ingrediënten – in de juiste volgorde – in een grote pot of pan, al dan niet deksel erop, en sudderen maar. Weinig werk en vooral: weinig afwas! Voor dit soort gerechten is een sauteuse pan (in Nederland vaak hapjespan genoemd) ideaal. Door de extra hoge rand kan je er veel in kwijt, ideaal voor sauzen. Neem er wel zeker eentje met een deksel. Voor pruttelgerechten is dat heel belangrijk. Zorg ook dat je een pan neemt die je rechtstreeks in de oven kunt schuiven. Dan kan je je gerecht op het einde nog voorzien van een heerlijk krokant korstje. 

Laat maar lekker bakken

Je kan natuurlijk ook niet zonder degelijke braadpan. Hoe ga je anders dat heerlijk stukje vlees dichtschroeien? Veel mensen hebben echter braadpannen in alle vormen en maten in huis. Dat is ook weer niet nodig. Ga voor een courante maat (24 cm vind ik het handigst) en zorg voor een pan met antiaanbaklaag en eentje zonder zo’n laag. Die laatste is ideaal voor vleesbereidingen waar je jus van het vlees zelf wil maken. Dan is een klein beetje wél aanbakken net dat smaakbommetje dat je zoekt!

Werk af met een heerlijk sausje

Dé kers op elk gerecht? De saus natuurlijk! Of je nu een bechamelsaus maakt voor bij je hamrolletjes of je gaat voor champignonroomsaus voor bij het zondagse biefstuk: de saus verdient een eigen pannetje. Degelijke steelpannen vind ik dus ook onmisbaar in de keuken. Ik gebruik ze als pot voor kleine hoeveelheden groenten, verwarm er een restje soep in, smelt mijn boter erin… Superhandig vind ik trouwens mijn afgeronde steelpan. Geen boordjes waar je saus in vast zit en handig om in te roeren. Geen must – een goede gewone steelpan werkt prima – maar wel een heel fijn extraatje. 

Met deze pannen kan je eigenlijk echt alle gerechten maken. Wil je je wat meer verdiepen in het koken, dan kan je best wat meer pannen gebruiken. Maak je elk weekend pannenkoeken, dan is een pannenkoekenpan een nuttige tool voor jou. Kook je vaak oosters geïnspireerd, dan is een wok een must-have. Onthoud vooral dat de beste tool een overzichtelijke keuken is – en daar staat geen pan te veel in!

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *