Zweedse balletjes met doperwten, champignons en asperges
Hoofdgerechten, Recepten

Zweedse balletjes met doperwten, champignons en asperges

Zweedse balletjes

Köttbullar of Zweedse gehaktballetjes doen ons vooral denken aan Ikea. In dit recept maken we deze balletjes volledig zelf. Aan de roomsaus voegen we nog doperwten, champignons en stukjes asperges toe. We serveren dit niet me frietjes maar met pasta. Welke pasta? dat kan je volledig zelf kiezen.

Nodig voor 4 personen

  • 500 g gemengd gehakt (rund/varken)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje look (geplet of fijngesneden)
  • 100 g broodkruimels
  • 1 ei
  • 5 eetlepels melk
  • 1 el mosterd
  • zout, peper en nootmuskaat
  • 400 g pasta

Saus:

  • 400 ml rundfond
  • 200 ml room
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 1 el mosterd
  • 500 g asperges
  • 200 g doperwten
  • 500 g champignons

Doen

  • Snipper de ui fijn, plet de knoflook
  • Meng het gehakt met ui, look, mosterd, paneermeel, eieren, melk, peper, zout en nootmuskaat
  • Breng de runderfond met 400 ml water aan de kook
  • Schil de asperges, snij deze in stukken van 2 cm. Kook de asperges beetgaar in de bouillon. Zet nadien even apart
  • Rol balletjes van het gehakt, kook deze kort in dezelfde bouillon. Zet ze nadien apart
  • Zeef de bouillon, bewaar deze voor de saus
  • Kuis de champignons, snij deze in plakjes
  • Smelt een klontje boter in een ruime braadpan
  • Bak hierin in de voorgekookte balletjes bruin. Haal deze terug uit de pan
  • Stoof in diezelfde pan de champignons aan. Haal deze uit de pan als ze gaar zijn
  • Maak een roux in de braadpan. Smelt de 40 g boter, roer er de bloem door en laat lichtjes kleuren. Giet er al roerend de runderbouillon (kookvocht) bij, laat op een zacht vuur indikken.
  • Doe de room en mosterd erbij en kruid met peper en zout.
  • Doe de Zweedse balletjes, asperges, champignons en doperwten bij de saus
  • Laat ze 10 minuten verder garen.
  • Serveer met je favoriete soort pasta

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *