Panna Cotta rum raisin - zandkoekjes - Karamel
Recepten, Zoetigheden

Panna Cotta rum raisin – zandkoekjes – Karamel

Print Friendly, PDF & Email

Terwijl we tijdens de eerste lentedagen een fietstochtje maakten passeerden we een cremerie. Daar kwamen we op het idee om dit dessert te maken. Ikzelf kies bij een cremerie bijna altijd voor pistache of rum raisin. Het leek mij een goed idee om eens een dessert te verzinnen rond de combinatie van rum en rozijnen. Zo gingen we thuis aan de slag met het favoriete dessert van mijn vriendin: Panna Cotta. We maakten een smeuïge panna cotta met rum en rozijnen. Daarbij serveerden we een crumble van zandkoekjes en rum-karamelsaus.

Nodig voor 4 personen

Panna Cotta rum raisin

  • 230 ml room
  • 140 ml melk
  • 75 g rum
  • 50 g rozijnen
  • 45 g suiker
  • 1/2 vanillestok
  • 2,5 blaadje gelatine (4.15g)

Doen

  • Doe de rum en rozijnen samen in een klein kommetje. Laat minstens 2 uur marineren
  • Week de blaadjes gelatine in koud water
  • Schraap met een mespunt de zaadjes uit de vanillestok. Voeg deze tezamen met de vanillestok toe aan de melk
  • Warm de room, melk, 50 ml rum, vanille en suiker op tot aan het kookpunt, zet het vuur uit
  • Knijp de geweekte gelatine uit en los de soepele blaadjes op in het hete mengsel
  • Giet het mengeling in een maatbeker. Laat deze afkoelen (nog niet opstijven). Roer regelmatig zodat je geen vel krijgt.
  • Als de room-mengeling is afgekoeld kan je deze in 4 schaaltjes gieten
  • Verdeel 1 el rozijnen per schaaltje. Kies voor platte schaaltjes, want de rozijnen zullen naar de bodem zinken
  • Laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast

Zandkoekjes

  • 1 eigeel
  • 80 g boter, kamertemperatuur
  • 10 g vanillesuiker
  • 50 g bloemsuiker
  • snuif zout
  • 125 g bloem

Doen

  • Kneed de bloem, boter, vanillesuiker, bloemsuiker en het eigeel lang en stevig tot een homogene massa
  • Maak er een rol van, doe er plasticfolie over en leg deze 20 minuten in de ijskast
  • Zet de oven op 170 graden. Haal de rol uit de ijskast en snij in schijfjes van 4 millimeter
  • Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak ze gedurende 10 á 12 minuten op 180 graden
  • Laat de koekjes volledig afkoelen

Rum-karamelsaus

  • 80 g suiker
  • 100 g room
  • 35 g rum
  • 40 g gezouten boter
  • snuifje grof zeezout

Doen

  • Doe de suiker in een pannetje en voeg er een scheutje water bij. Zet de pan op het vuur.
  • Zodra het water verdampt is, zal de gesmolten suiker kleuren.
  • Wanneer je een goudbruine karamel krijgt, schenk je voorzichtig de room erbij.
  • Let op, dit gaat spetteren! De karamel kan gaan klonteren. Dit is geen probleem, blijf de massa rustig doorroeren tot het een gladde saus is.
  • Voeg nu ook de boter, rum en een snuifje grof zeezout toe
  • Laat de saus volledig afkoelen

Afwerking

  • Haal de schaaltjes panna cotta uit de koelkast
  • Lepel er een beetje karamelsaus over
  • Verkruimel er een zandkoekje over
  • Werk af met enkele geweekte rozijnen
  • Geniet!

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Panna Cotta rum raisin - zandkoekjes - Karamel

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *