Gevulde speculaas: Zachte speculaas - Verse marsepein
Recepten, Zoetigheden

Gevulde speculaas: Zachte speculaas – Verse marsepein

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas is nog zo een heerlijke sinterklaas traditie. Na de verse speculaaskoekjes van vorige week waagden we ons aan deze uitdaging. Heerlijk zachte speculaas met een laagje verse marsepein. In dit recept maak ik gebruik van zelfgemaakte amandelspijs maar eventueel kun je ook kant en klare kopen. Zelf maken is natuurlijk wel lekkerder en leuker.

Speculaasdeeg

  • 300 g zelfrijzende bloem
  • 165 donkere candijsuiker
  • 160 g boter
  • 2 el speculaaskruiden
  • 30 g melk
  • snuifje zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl bicarbonaat
  • bakvorm 15 x 22 cm

  • Meng alle ingrediënten voor het speculaasdeeg tot een samenhangend deeg
  • Pak deze in plasticfolie en laat 1 uur opstijven in de koelkast
  • Maak in de tussentijd de amandelspijs.

Amandelspijs / Marsepijn

  • 235 g amandelpoeder
  • 20 g amandelschifers
  • 35 g bloemsuiker
  • 185 g suiker
  • 10 g water
  • 1 ei
  • Doe alle ingrediënten voor de marsepein in de keukenmachine of mengkom
  • Kneed en meng tot je een egale amandelspijs

Afwerking

  • 1 ei
  • 20 gepelde amandelen
  • Gebruik een bakvorm met anti-aanbaklaag of bedek de vorm met bakpapier of een laagje boter
  • Snij een stukje bakpapier ter grootte van de bodem van het bakvorm
  • Verdeel het speculaasdeeg in twee delen
  • Rol het deeg uit (tot een dikte van 1cm) op het bakpapier ter grootte van de bodem
  • Leg het deeg op de bodem van het bakpapier
  • Rol het amandelspijs uit tot een dikte van 1 cm, leg dit in de bakvorm op het speculaasdeeg
  • Rol het resterende speculaasdeeg uit tot een dikte van 1 cm
  • Verdeel het deeg op de amandelspijs
  • Duw op de bovenkant de gepelde amandelen
  • Smeer in met losgeklopt ei
  • Als je een beetje deeg over hebt, kan je hier eenvoudig enkele koekjes van bakken
  • Bak de gevulde speculaas 1 uur in een oven van 180 graden. verlaag na 30 minuten de temperatuur naar 150 graden

Recept in foto’s


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *