Travel

Vakantie in Kroatië – Istrië – 2022

Print Friendly, PDF & Email

De laatste jaren is Kroatië echt aan zijn opmars bezig. Iedereen kent wel iemand die afgelopen zomer naar Kroatië op vakantie is geweest. Ook bij ons stond deze vakantiebestemming al even op de planning. We kozen ervoor om het schiereiland Istrië te ontdekken. We huurden een vakantiehuisje in de regio van pazin. Te midden van Istrië was dit de perfecte locatie om alles te ontdekken.

Gezellige stadjes

Aan gezellige stadjes in Istrië is er geen gebrek. Hoewel wij op onze tweede dag vakantie richting Poreč reden, twijfelden we er nadien toch aan. De oude Romeinse stad Poreč staan volledig in het teken van het toerisme. Snoepwinkels worden afgewisseld met nep souvenirwinkeltjes en ijssalons. De Kroatische charme die wij zochten was er helaas niet te vinden. In bijvoorbeeld Motovun en Groznjan vind je deze charme dan weer wel. Deze twee stadjes bezoek je best tezamen. 

Volosko

De Kroatische charme vonden we ook in bijvoorbeeld Volosko. We bezochten dit kleine stadje na terugkomst uit Rijeka. Veel stelt het ook niet voor, maar het is een charmant dorpje met een gezellige boulevard. Wandel een stukje langs de zee en geniet net zoals ons van een heerlijk terrasje bij Caffe Bar Surf.

Labin – Rabac

Labin & Rabac kan je het best tesamen bezoeken. Rabac is een mooi stadje aan de zee waar je prachtig de kustlijn kan afwandelen. Labin ligt iets hogerop, gelegen op een heuvel ongeveer 320 meter hoog boven de kust. Labin is een middeleeuwse, zeer romantische oude stad, die verrukt met talloze bezienswaardigheden, boetieks en restaurants. Vanaf verschillende plaatsen heb je een wondermooi zicht op de zee en Rabac. Als lunch stond er een bezoek aan Pizzeria Rumore op de planning. Met een prachtig uitzicht op de Kvarner-baai geniet je hier van zalige pizza. 

Rovinj

Op één van onze laatste dagen van de vakantie stond een dagje Rovinj op de planning. Rovinj, ook wel klein Venetië genoemd wordt omschreven als de meest romantische stad van Istrië. Rovinj is één grote bezienswaardigheid die je het beste ontdekt als je er zonder navigatie gaat ronddwalen. Het oude centrum is een doolhof van kronkelende straatjes, schattige doorkijkjes en gekleurde gevels.

Het is een stadje waar je makkelijk een hele dag blijft vermaken. Rovinj is bijna geheel omringd door de zee. Wie nood heeft aan wat verkoeling vind in hier de meest idylische plekjes om te zwemmen  Je vind er rotsen met verschillende ligplekken, met de trappetjes kan je de zee makkelijk in en uit.

Geheel toevallig belanden we rond vooravond op één van de mooiste terrasjes ooit. Bij Bar Monte Carlo is er een trapje naar beneden met een terras tegen de rotswand vlak aan het water. Dit is de perfecte plek om te genieten van een wonderbaarlijke zonsondergang. 

Fort Forno

Wij bezochten Fort Forno na een bezoek aan het gezellige stadje Bale. Dit oude fort is gevestigd aan de kustlijn dicht bij Barbariga. Wij parkeerden onze auto aan Mon Perin Camping Resort en maakten een wandeling over de camping richting Fort Forno. In dat stukje natuurgebied kan je maar liefst 4 zulke forten bezoeken. Wij hebben enkel Forno bezocht, maar een volgende keer wandelen we zeker nog een stukje verder.

Restaurants

We gaan eerlijk zeggen dat de zoektocht naar leuke restaurants iets moeilijker verliep in Kroatië. Maar bijvoorbeeld de pizzeria in Labin zoals hierboven werd aangegeven is zeker een bezoekje waard. Alsook hebben we heerlijk gegeten in Konoba Vorichi in Orihi Barban. In Rovinj lunchten we aan de rand van het water bij Puntolina. Na een wandeling en bezoek aan de het Limski Kanaal lunchten we overheerlijk bij Restaurant Viking. Stuk voor stuk restaurants die we opnieuw zouden bezoeken.

Wijnboeren

Een bezoek aan enkele wijnboeren kon ook in Kroatië natuurlijk niet ontbreken tijdens onze vakantie. Hou er wel rekening mee dat de meeste wijnboeren een prijs aanrekenen voor de degustatie. Veelal vind je deze info op hun website. Bij Domaine Koquelicot vervalt het bedrag van de degustatie bijvoorbeeld bij aankoop van enkele flessen wijn. Verder bezochten wij o.a. Benvenuti Vina vlakbij Motovun en Vina Vivoda in Rovinj. Van deze laatste wijnboer proefden we een heerlijk glas orange wijn tijdens onze lunch in Rovinj. Na onze lunch contacteerden we snel de wijnboer om te informeren of we konden langskomen. Wijntjes waar we thuis nog mee kunnen nagenieten van onze heerlijke vakantie.


Tip omtrent events, markten, …. — > https://www.istra.hr/en/events

Wandelingen –> http://www.istria-trails.com/en/trails


Wat nog?

Wat er tijdens een volgende reis naar Kroatië nog op de planning staat? Misschien een bezoek aan het eiland Krk, dolfijnen spotten of een boottocht naar de fjord van Lim. Alsook Vela draga hebben we dit jaar nog niet bezocht. We zouden misschien nog iets meer gaan wandelen en meer opzoek gaan naar leuke restaurants. 

  • Aqua Park Istralandia, gelegen in de buurt van Novigrad
  • Novigrad (gezellig stadje)
  • https://www.vinarinovigrad.com/
  • Bastian d.o.o. Winery
  • Ipsa (ManO2)
  • http://atimo-wines.com/

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *