Boterkoek - Eenvoudig en super lekker recept
Uncategorized

Boterkoek – Eenvoudig en super lekker recept

Print Friendly, PDF & Email

Boterkoek is een typisch Hollandse lekkernij. De buitenkant moet krokant zijn maar de binnenkant nog lekker zacht. De smaak wordt bepaald door de kwaliteit van de boter, gebruik dus de echte roomboter. Boterkoek is vol en romig van smaak. Je snijd hier dus best kleine stukjes van. 

Wij gingen opzoek naar het ultieme recept. In de vele recepten die we online tegenkwamen was er telkens 1 groot verschil. In de helft van de recepten werd er een ei in het beslag gebruikt, in de andere helft van de recepten niet. Wel werd er telkens een ei gebruikt om de bovenkant te besmeren. Wij gingen dus voor de ultieme tussenweg en gebruiken een half ei in het beslag en de andere helft om de bovenkant in te smeren. Geen verspilling en het resultaat is echt overheerlijk.

Nodig voor 1 boterkoek – Ronde bakvorm van 24 cm

  • 250 g roomboter
  • 200 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 280 g bloem
  • 1 ei
  • snuifje zout
  • +- 20 amandelen

Doen

  • Vet de bakvorm in met boter
  • Doe het ei in een kommetje, klop dit los
  • Doe de roomboter samen met de suiker en vanillesuiker in de kom van je keukenmachine. Klop dit tot een luchtig mengsel.
  • Voeg bloem, snuifje zout en een half ei (+- 25 gram) toe
  • Kneed verder tot een egaal deeg
  • Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met de bolle kant van een natte lepel
  • Probeer de bovenkant goed glad te krijgen
  • Bestrijk het deeg met het overige losgeklopt ei
  • Kerf er met een vork een ruitjesmotief in
  • Duw enkele amandelnoten erin
  • Bak de boterkoek 25 á 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Laat de koek volledig afkoelen en snij in punten
  • Geniet!

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *