Brisket
Brisket is zo een stuk vlees dat je niet snel tegenkomt in de supermarkt. Dit stuk rundsvlees wordt versneden uit de borst van het rund en is zeer gekend in de VS. Maar ook wij gingen hier eens graag mee aan de slag. Ik bestelde een mooi stuk briket van het runderras Limousin.
Wat is brisket
Brisket is de borst van een rund. Het vlees bevat nogal veel pezen, hierdoor is het vrij taai. Het vlees is dan ook perfect voor slow cooking (lange tijd garen op lage temperatuur), daar wordt het heerlijk mals van!
Je hebt niet veel nodig voor een heerlijke stuk brisket, het belangrijkste is het vlees, kruidenrub, een barbecue en heel veel tijd en geduld. Toch ging ik op een heel andere manier aan de slag met dit stuk vlees. Ik maakte het klaar op z’n Italiaans: Brisket ossobuco style.
Nodig voor 4 personen
- 1 kg brisket
- boter / olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 sjalot
- 3 selderstengels
- 3 wortelen
- 1 glas rode wijn
- 200 ml kalfsbuillon
- tijm / laurier / oregano
- 2 el tomatenpuree
- 1 blik gehakte tomaten (400g)
- 3 tomaten
- 500 g tagliatelle
Gremolata
- 2 teentjes look
- citroen (liefst biologisch)
- krulpeterselie
- peper zout
Italiaanse salade
- rucola
- kerstomaat
- Parmezaanse kaas
- geroosterde pijnboompitten
- kappertjes
- olijfolie
- basilicum
Doen:
- Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een scheut olijfolie in
- Kruid het vlees met peper, zout en nootmuskaat
- Bak het vlees goudbruin in de hete olijfolie
- Haal het vlees uit de stoofpot, Zet deze even opzij
- Snij de sjalot, wortelen en selder fijn, plet de knoflook
- Stoof de groenten en knoflook aan in de stoofpot
- Voeg de tomatenpuree toe, stoof deze kort mee aan
- Giet de wijn hierbij, laat deze voor de helft inkoken
- Leg de brisket boven op de groenten in de stoofpot
- Voeg de tomatenblokjes, kalfsfond en verse kruiden toe
- Breng dit aan de kook
- Plaats de stoofpot met deksel gedurende 1 uur in een voorverwarmde oven van 180 graden
- Snij ondertussen de tomaten in blokjes
- Haal de stoofpot uit de oven, voeg de verse tomatenblokjes toe
- Proef de saus en breng deze al op smaak met peper en zou
- Plaats de stoofpot met deksel terug in 1 uur in de oven op 160 graden
- Haal de stoofpot uit de oven, haal het vlees uit de saus
- Laat het vlees 10 minuten rusten alvorens dit in plakken te snijden
Afwerking
- Kook de pasta en maak ondertussen de gremolata
- Pel de look en plet ze tot pulp, rasp daarover een deel van de schil van de citroen. Hak de peterselie fijn en meng deze met de citroen zestes en de look.
- Maak de Italiaanse salade
- Leg de plakjes brisket terug in de saus, strooi er de gremolata over
- Serveer met pasta en Italiaanse salade
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.