Vietnamese Street Food in het kleinste restaurant van Vlaanderen
Aan de Sint-Jorispoort in Antwerpen kan je tegenwoordig terecht bij BÚN voor een portie Vietnamees Street food. In dit kleinste restaurant van Vlaanderen vinden we de Vietnamese Hoa Truong en de Nederlander Huibrecht Berends terug. Beiden verdienden hun sporen al in de zalen van toprestaurants. Zo werkte Huibrecht als restaurantmanager bij Pure C van Sergio Herman in Cadzand, en was Hoa de rechterhand van haar zus in het bekende Vietnamese restaurant Little Asia in Brussel.
Huibrecht en Hoa serveren authentiek Aziatisch Streetfood dat aangepast werd aan de Europese eetcultuur. Zo worden bepaalde ingrediënten in de klassieke Vietnamese gerechten vervangen door lokale producten, dit omdat ze beter van kwaliteit en meer verantwoord zijn. Zo werken ze vooral met West-Vlaams rood rund, in België gekweekt Duroc varken en de vis komt voornamelijk uit onze Noordzee. De drankenkaart bestaat uit verschillende sapjes, Sake, enkele Aziatische bieren, biologische en natuurlijke wijnen, waarvan er vijf per glas verkrijgbaar zijn.
In het restaurant is plaats voor een 12-tal couverts, de helft aan de stijlvolle bar, de ander helft aan de enige tafel die het restaurant rijk is. Wij namen plaats aan de bar met een prachtig zicht op een stel vechtende hanen, geïllustreerd door de graffiti kunstenaar Steve Locatelli. Bij een heerlijk Aziatisch biertje genieten we alvast van een stukje gepoft rijstpapier met sesam en zoete chilisaus.
Terwijl Hoa de menukaart verder uitlegt begint Huibrecht in de keuken aan onze eerste hapjes. De menukaart bestaat uit een 10 tal kleine gerechten of hapjes om te delen, een 6-tal hoofdgerechten en enkele desserts. Keuze genoeg dus, wij zijn helemaal klaar voor een avontuurlijke reis doorheen het Vietnamese smaaklandschap.
Als eerste hapje bracht Huibrecht een gerecht dat ze vooral in hun foodtruck gaan serveren. Gefrituurde sprotjes geserveerd met een dipsaus van gember en vissaus.
Wij kozen ook voor de zongedroogde inktvis. Overlangs afscheuren en desgewenst dippen in het pittige rode sausje. Niet onmiddellijk mijn favoriet, maar toch blij dat we het geproefd hebben.
Hierna kwam een gegrilde saté van kippendijen met een heerlijk dipsaus van pinda, kokos en rode curry.
Ook de gefrituurde nems met Duroc varken kwamen onze richting uit. De bedoeling was om dit zoals een wrap in een groot slablad met Aziatische basilicum, komkommer en wortel te wikkelen. Heerlijk!
Als laatste hapje de “Steamed bun” met West-Vlaams rood rund. Dit was een soort gestoomd broodje met een heerlijk vulling van het WVLR Beef. Helemaal niet zo zwaar als verwacht. We kiezen beide dus nog vrolijk voor een hoofdgerecht.
Sofie koos voor de op barbecue gegrilde makreel met kurkuma en gember. Kruidig, smaakvol en enorm lekker.
Ik koost voor de rijstnoedels met gegrilde bavette van West Vlaams rood rund. Dit vlees werd opgerold in wijnbladeren en geserveerd met een heerlijke kruidensla en rijstnoedels.
Nadien kiezen we toch nog om één dessert te delen. Het werd de gefermenteerde sticky rice. “a cup of memories” voor Hoa. Dit dessert werd gemaakt volgens het recept van haar moeder.
Afsluiten met een heerlijke thee van jasmijnbloemen en ééntje op basis van gember en citroengras.
BÚN Antwerpen
Sint-Jorispoort 22
2000 Antwerpen
03 234 04 16