Canard confit - Ovengeroosterde groenten en aardappelen
Hoofdgerechten, Recepten

Canard confit – Ovengeroosterde groenten en aardappelen

Canard confit of gekonfijte eendenbout

De eerste keer dat ik Canard confit proefde was tijdens een zonovergoten vakantie in de Dordogne. Dit in een pietluttig dorpje met een restaurant in een openlucht markthal. Voor een kleine € 15 genoten we van een 3 gangen menu met een karaf wijn erbij. Misschien al wel 10 jaar geleden, maar ik weet nog steeds hoe dat stukje eend smaakte.

Gekonfijte eendenbouten

Voor degenen die nog nooit van confit de canard gehoord hebben. Dit zijn eendenbouten die na een pekel worden gegaard of gekonfijt in eendenvet. Vanaf het pekelen tot en met het serveren neemt dit hele recept enkele dagen in beslag, Maar moeilijk is het eigenlijk niet. Geduld is een grote deugd.

Canard confit - Ovengeroosterde groenten en aardappelen

Nodig voor 4 personen:

Pekel

  • 4 eendenbillen
  • 50 g zout
  • 3 takjes tijm
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 blad laurierblad

  •  Doe het zout en de kruiden voor de pekel in een vijzel of keukenrobot
  • Maal dit fijn
  • Wrijf de eendenbouten goed in de de pekel
  • Laat deze 24 uur rusten in de koelkast

Konfijten

  • 300 g eenden of ganzenvet
  • 1 teentje knoflook
  • takje tijm en rozemarijn
  • 1 blaadje laurier
  • Haal de eendenbouten uit de zout-marinade. Verwijder met keukenpapier het zout van de eendenbouten.
  • Spoel ze desnoods kort af met een beetje water
  • Leg de bouten in een ovenschotel
  • Voeg een doormidden gesneden teentje knoflook, tijm, rozemarijn en laurier toe
  • Voeg eendenvet toe totdat ze volledig onder staan
  • Plaats dit voor gedurende 2,5 u in een oven van 120 graden

Canard confit - Ovengeroosterde groenten en aardappelen

Ovengeroosterde groenten en aardappelen

  • 600 g aardappelen
  • 600 g pompoen
  • 1 rode ui
  • 400 g rapen
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflookt
  • tijm en rozemarijn
  • peper en zout
  • olijfolie
  • Kuis, schil en was alles groenten
  • Snij deze in blokjes van ongeveer 2 cm
  • Voeg olijfolie, kruiden en een geperst teentje knoflook toe
  • Meng alles goed en verdeel dit over een bakplaat bekleed met bakpapier
  • Gaar dit gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden

Afwerking:

  • Haal de eendenbouten uit het vet
  • Bak deze aan in de pan zodat de vel krokant wordt
  • Serveer deze met de in de oven geroosterde groenten en aardappelen

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Voor degene die niet zoveel tijd heeft. Confit de Canard uit blik is ook niet te versmaden. Niet goedkoop, maar wel lekker. Verkrijgbaar in blikken met 2 of met 4 stuks. Verkrijgbaar bij diverse supermarkten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *