Flammkuchen – Oneindig variëren,
Enkele weken geleden maakte ik de traditionele flammkuchen met ui en spek klaar, maar met flammkuchen kan je oneindig variëren. Zo maakte ik ook een versie met prosciutto, geitenkaas en rucola.
Aperitief bij de barbecue,
Ook voor deze flammkuchen gebruikte ik mijn Weber pizzasteen met het GBS systeem. De Weber master touch GBS is voorzien van een speciaal rooster met een uitneembaar middenstuk. Hierdoor vervang je de verschillende inzetstukken van de GBS-serie gemakkelijk en verras je jezelf iedere keer weer met nieuwe creaties. Met dit recept verras je niet enkel jezelf, maar ook je gasten met een origineel en overheerlijk aperitief hapje.
Deeg:
- 300 g bloem
- 6 g droge gist
- 2 el olijfolie
- 170 g water
- 1 tl zout
Topping:
- zure room
- prosciutto
- geitenkaas
- rucola
- peper
- tijm
Doen:
- Doe de bloem in een ruime mengkom
- Voeg olijfolie en zout toe
- Los de droge gist op in lauw water en voeg dit toe aan de bloem
- Kneed tot je een egaal en elastisch deeg bekomt
- Doe het deeg in een kom, leg er een vochtige handdoek over en laat dit 1 uur rijzen
- Warm ondertussen de barbecue op tot 220 graden
- Verdeel het deeg in 4 porties
- Strooi een beetje bloem over het deeg en rol het flinterdun uit op bakpapier
- Smeer een dun laagje zure room op de bodem, verdeel hier een beetje tijm over
- Beleg de flammkuchen met prosciutto en geitenkaas
- Strooi er een beetje grof gemalen peper over
- Plaats de pizzasteen op de barbecue, laat deze 15 minuten voorverwarmen
- Strooi een klein beetje bloem (of maismeel) op de pizzasteen
- Schuif nu de flammkuchen op de hete pizzasteen
- Sluit de barbecue en laat deze gedurende 15 minuten bakken
- Haal de flammkuchen van de barbecue en werk deze af met verse rucola