Gegrilde pruimen - Hazelnoten - vanilleijs
Recepten, Zoetigheden

Gegrilde pruimen – Hazelnoten – Vanille ijs

Gegrilde pruimen

Enkele jaren geleden proefden we in Londen een dessert op basis van gedroogde pruimen, goede cognac en hazelnoten. Een dessert dat we graag thuis een eigen invulling gaven. Zo gingen we aan de slag met verschillende soorten pruimen. Ik maakte een kruidige jus van pruim en maakte een soort granola van hazelnoten. Deze jus en crumble serveren we bij de gegrilde pruimen, heerlijk!

Nodig:

  • 6 blauwe, 6 gele & 6 groene pruimen
  • 50 ml brandewijn
  • 30 ml cognac
  • suiker
  • 1 vanillestok
  • 1 takje tijm
  • vanilleijs
  • 65 g hazelnoten
  • 50 g havervlokken
  • 20 g ahornsiroop
  • zout

Doen

Gegrilde pruimen

  • Neem van elke soort 3 pruimen, snij deze doormidden en verwijder de pit
  • Grill de pruimen in een hete grillpan met de binnenkant naar beneden
  • Draai de pruimen om in de grillpan
  • Zet de grillpan gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden
  • Leg de gegrilde pruimen nadien in een weckpot

Jus van pruim

  • Verwijder de pit van de overgebleven pruimen
  • Doe de pruimen door een sapcentrifuge
  • Meet 300 ml sap van de pruimen af, voeg 50 g suiker toe
  • Breng het sap aan de kook, voeg een doormidden gesneden vanillestok en een takje tijm toe
  • Zet het vuur uit, voeg brandewijn en cognac toe
  • Giet de jus van pruim door een fijne zeef boven de pruimen
  • Voeg de vanillestok en het takje tijm toe een we weckpot
  • Laat de gegrilde pruimen afkoelen in de jus
  • Bewaar in de koelkast

Granola van hazelnoten

  • Hak de hazelnoten grof
  • Meng de hazelnoten met havervlokken, ahornsiroop en suiker
  • Verdeel deze mengeling op een bakplaat bekleed met bakpapier
  • Bak voor 10 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden
  • Ga dan met een spatel even door het mengsel om alles eens door elkaar te zetten.
  • Bak nog voor 10 minuten tot deze goudbruin is

Afwerking

  • Verdeel van elke soort een halve gegrilde pruim in een bord
  • Voeg enkele lepels jus van pruim toe
  • Schep een mooie quenelle vanille-ijs
  • Strooi hier een beetje granola van hazelnoten over

Tableware Serax: Surface by Sergio

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *