Château Grandvoir
Château Grandvoir is een prachtige kasteelboerderij in het dorp Grandvoir met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1642. Sinds 2012 kreeg dit domein een nieuwe invulling. Na een grondige renovatie werd deze kasteelhoeve omgevormd tot een charmant hotel met 9 kamers, een klein gastronomisch restaurant, ruime banketzalen en een moderne microbrouwerij waar Le Vaurien wordt gebrouwen.
Kamers & Salons,
Op de benedenverdieping van het hotel vind je verschillende elegante salons. Deze zijn cosy en authentiek ingericht met comfortabele lederen zetels. Ideaal om na een stevige wandeling in onderuit te zakken, te genieten van een heerlijk aperitief of gewoonweg een tasje koffie.
Brasserie Grandvoir – Le Vaurien
Vaurien is de geuzennaam van de omwonenden, maar eveneens de naam van het blond bier dat op het domein wordt gebrouwen. Na een prachtige wandeling in Grandvoir (die je kan volgen vanaf het hotel) proeven we van dit heerlijk smaakvol en verfrissend bier op het terras met een prachtig uitzicht op de tuin. We kregen er al te horen dat ze momenteel met een nieuw bier aan het experimenteren zijn. Wij zijn alvast benieuwd.
Chambre Pigeonnier
Nu we de omgeving en het bier al kennen, zijn we heel erg benieuwd naar onze kamer. We kregen de Chambre Pigeonnier toegewezen op het tweede verdiep onder het puntdak van deze kasteelboerderij. Een prachtige en unieke kamer met een luxe boxpring, een cosy ligzetel en een ruime badkamer met regendouche. Nadat we ons hadden opgefrist was het tijd om kennis te maken met de culinaire visie van de nieuwe jonge chef.
Een jonge chef uit de streek,
Antoine Rigaux, een jonge chef uit Petitvoir werd als chef-kok aangesteld. Hij werd in juli 2017 aangenomen om mee te werken aan een restaurant dat perfect aansluit bij het prachtige kasteel en bij de vraag van de hotelgasten. Zijn opdracht: het Château Grandvoir het ontbrekende gastronomische tintje geven.
Deze jonge telg van 23 volgde een opleiding aan de Hotelschool van Libramont en de provinciale hotelschool van Namen. Hierna deed hij ervaring op in Château de Strainchamps* bij Frans Vandeputte en La Table de Maxime* (Our-Paliseul) bij Maxime Collard.
Alvorens we aan tafel gaan, nemen we plaats in één van de salons voor een glaasje champagne als aperitief. Hierbij werden alvast enkele smaakvolle amuses geserveerd. Ondertussen bekijken we de menukaart. Uiteraard staan zowel de lokale producten als het eigen bier centraal op de kaart van het restaurant. Naast enkele à la carte gerechten serveert de chef twee menu’s. Menu du Marché bestaande uit lokale, seizoensproducten, verwerkt volgens de inspiratie van het moment.
Menu du Vaurien
Wij kozen voor Menu du Vaurien, dit is de signatuur menu van de chef, helemaal complementair aan het gelijknamige bier. Zo serveert de chef kwartel met een jus van mout, forel met guacamole en een saus op basis van hop, wilde tarbot met blanke botersaus en korstje van met gerst gerookte paling. Als hoofdgerecht filet van Belgisch witblauw met hopkorstje en een heerlijke saus met buffelkaas uit Semel, een selectie lokale kazen. Om af te sluiten een Vauriensabayon en granenijs.
Over het menu hadden we een beetje gemengde gevoelens. Het gerecht met kwartel was heerlijk en smaakvol, onze verwachtingen lagen na dit eerste gerecht dan ook ineens wat hoger. Maar het gerecht met forel en de selectie lokale kazen konden ons minder bekoren. De volgorde waarin deze gerechten werden geserveerd eveneens (kwartel voor de forel). Puree bij de kwartel en pasta bij de tarbot zorgde ervoor dat tegen het hoofdgerecht onze grootste honger al gestild was. Het dessert met sabayon van Le Vaurien en heerlijk ijs was dan weer een schot in de roos.
Moe en voldaan kropen we na een ontspannen dag in de Ardennen onder de lakens. ‘S morgens stond er een heerlijk ontbijtbuffet voor ons klaar waar weer de lokale producten de overhand namen. Van heerlijke confituren en honing tot eitjes en kazen van de lokale boeren.
Kortom,
Met de verjongingskuur van het Château Grandvoir kreeg Neufchâteau er een prachtig hotel bij. Dit is de ideale plek voor liefhebbers van erfgoed en natuur die dol zijn op lokale producten en voor romantische zielen die er even tussenuit willen.
Praktisch:
Château de Grandvoir ¦ La Cornée 66 ¦ 6840 Grandvoir (Neufchâteau – Provincie Luxemburg)
T+32(0)61 21 06 20 ou +32(0)486 99 83 85
Website ¦ Facebook ¦ info@chateaudegrandvoir.be