Events, Travel

Bollinger Champagne – Ay – Épernay

Print Friendly, PDF & Email
Bollinger accepteert niets minder dan topkwaliteit.

Een bezoek aan het Champagne huis van Bollinger was een unieke kans. Om 5u vertrekken in Antwerpen was erg vroeg, maar voor deze ervaring had ik het er zeker voor over. Een ontbijt werd ons aangeboden door de sympathieke bakker Toon De Klerck, voormalig chef patissier van het Hof Van Cleve. Sinds 8 April heeft hij zijn eigen bakkerij aan het Kattendijkdok in Antwerpen. Alleen voor dat ontbijt zou ik al om 5u willen opstaan.

Omstreeks 10u komen we aan bij het prachtige champagnehuis van Bollinger. Een kleine rondwandeling bracht ons langs de eerste 2 parels van Bollinger. 1 van de 2 pré-phyloxera wijngaarden voor de Bollinger Veilles Vignes Champagne. Uniek in Frankrijk, een wijngaard die niet is aangetast door de Druifluis.

Parel nummer 2 zijn natuurlijk de kelders. 6 km aan keldergangen, hier liggen de reservewijnen op magnum flessen te rijpen. 300.000 magnums. Cru per cru, jaargang per jaargang, druif per druif.De wijnen van Bollinger rijpen meer dan dubbel zo lang dan de Champagnewet voorschrijft. 3 tot 4 jaar voor Brut en Rosé ipv slechts 15 maanden, en 5 tot 9 jaar of langer, ipv 3 jaar voor de vintage wijnen. De eerste wijnen rijpen in oude eikenhouten Chardonnay-Bourgogne vaten dat door de oxidatie voor bewaarpotentieel zorgt, en meer rijkere en vineuze wijnen!

De remuage wordt hier nog met de hand gedaan. (flessen in de schuine pupiters om de afgestorven gistcellen naar de top te brengen).

Bollinger bezit over 160 hectares wijngaarden, die tot de allerbeste cru’s in het hart van de Champagnestreek behoren. Daardoor is niet minder dan 70 % van de druiven afkomstig van eigen wijngaarden. De Pinot Noir is bij Bollinger het best vertegenwoordigd. Hij geeft structuur, bewaarpotentieel, en een zekere finesse.

Na een prachtige rondleiding kregen we als aperitief een glaasje Bollinger rosé aangeboden. Tijdens de lunch genoten we van da Grande Année 2004, Grande Année Rosé 2004 en de Special Cuvée Brut. 4 heerlijke glazen champagne. Telkens met een uniek geuren en smaken pallet.

Dit was mijn eerste ervaring met Bollinger champagne, maar zeker niet de laatste. Als afsluiter stond er nog een terrasje in Épernay op de planning. Afsluiten in stijl met de champagne van de maand. Geen Bollinger deze keer maar een Pol Roger. Het was erg interessant om na Bollinger een andere champagne te proeven. Hier ontdekte we weeral hoe uniek Bollinger wel niet is. Pol Roger was een goede champagne maar kwa geuren, smaken & finesse kon deze champagne niet tippen aan eerder geproefde champagnes van Bollinger

Assortiment Bollinger:
Special Cuvée Brut:
Bollinger Special Cuvée is één van de meest pure expressies in Champagne. Een multi-vintage blend van wel 30 verschillende crus: slechts 1/3 bestaat uit de wijn van het jaar zelf, 1/3 van de 2 voorbije oogsten, 1/3 reservewijnen tot 15 jaar terug! De Special Cuvée is een unieke balans tussen power, body en finesse. resultaat is een zeer karaktervolle en elegante Champagne.
De blend 60% Pinot Noir, aangevuld met 25% Chardonnay en 15% Pinot Meunier.
De eerste wijnen rijpen deels op inox, deels op oude Bourgognevaten. Jaar na jaar, wordt alles in het werk gesteld, om het identieke aromatische bouquet terug te verkrijgen, en de finesse en de frisheid die de Special Cuvée karakteriseren en er een unieke wijn van maken. “The King of the non-Vintage Champagnes”. Geliefd bij topsommeliers, sterrenchefs en culinaire journalisten.

Bollinger Rosé 
Het heeft meer dan 10 jaar geduurd om een rosé te verkrijgen die voldeed aan de typische Bollingerstijl. Ook deze rosé is in de eerste plaats een grote Bollinger wijn, droog en strak gevinifieerd. Frèle rosékleur, fijne, zij het op de achtergrond, fruitaroma’s.
Als basis de Special Cuvée, aangevuld met 5% rode Bollinger wijn: La Côte aux Enfants. 55% Pinot Noir gevinifieerd in wit, 5% Pinot Noir gevinifieerd in rood, 25% Chardonnay, 15% Pinot Meunier.

La Grande Année 
Het huis Bollinger maakt enkel gemillésimeerde Champagne in jaren met een uitzonderlijke oogst, wanneer de druiven en de kwaliteit perfect zijn, wanneer het evenwicht in suiker en zuurtegraad uitstekend is, en slechts indien er voldoende druiven zijn voor de Special Cuvée. De benaming “ La Grande Année” gegeven aan deze wijn, is dus verschillend van de Special Cuvée, daar voor deze wijn enkel de druiven zijn gebruikt van één buitengewone oogst. 65% Pinot Noir gemiddeld, en 35% Chardonnay.

Bollinger Grande Année is steeds van een assemblage van verschillende Grands en Premier Crus, waarvan de 1ste wijnen in eiken vaten rijpten, en de flessen minstens 7j sur lattes rusten. In die zin is hij een uitdrukking van de stijl van het huis. Enkel in dit geval is deze stijl gemaakt van de uitgesproken kwaliteit van één jaargang. Het is het beste dat het Huis Bollinger kan maken met de wijnen van één zelfde jaar geïnspireerd door zijn bijzonder karakter.

La Grande Année Rosé 
Het resultaat van de assamblage tussen de La Grande Année én +/- 5% stille rode wijn van Bollinger “La Côte aux Enfants” van het zelfde wijnjaar. De toevoeging van deze rode wijn aan de Grande Année schenkt hem een subtiele rosékleur en tevens geraffineerde fruitaroma’s, extra finesse en rijkdom. Omdat het, zowel voor deze rode wijn als voor de Champagne, niet enkel een exceptioneel jaar moet zijn, maar tevens hetzelfde jaar, is dit een zeer zeldzame en felbegeerde rosé La Côte aux Enfants Deze zeldzame grote rode
Champagnewijn, Côteaux Champenois, van een klein perceeltje Pinot Noir in Aÿ, rijpt gedurende enkele jaren in eiken vaten, en enkel in zeer kleine volumes, in uitzonderlijke jaren gemaakt.
De hellingen van deze wijngaard zijn zo stijl, dat ze vroeger enkel door kinderen bewerkt werden.

R.D. Bollinger
Helemaal uniek is in zijn genre, de R.D. of “Récemment Dégorgé”, (“Onlangs gezuiverd”)
Deze fles is het allerhoogste wat op Champagneniveau bestaat! R.D. is steeds afkomstig van een Grande
Année-assemblage. Hij dankt zijn eigenheid aan de langere rijpingsperiode, minstens 9 jaar, maar vaak veel langer, en zoals zijn naam het vermeld aan zijn Recente Dégorgement. 70% Pinot Noir, 30% Chardonnay op eik. R.D. is het eindresultaat van studies in de vroege jaren zestig, geleid door het huis Bollinger, betreffende het rijpingsproces van Champagne in contact met zijn droesem. In deze condities evolueert de wijn jaar na jaar en wint hij aan finesse en subtiliteit tijdens zijn lange rijpingsperiode. Doordat deze wijn minstens gedurende 9 jaar op zijn droesem heeft gerust, heeft de R.D. een aromatische complexiteit verworven met een uitzonderlijke lange afdronk. Nochtans net dankzij zijn recente dégorgement -waarvan de datum aangeduid is op de rug van de fles- heeft hij een verbazingwekkende frisheid. Deze “wijn” vraagt om grote glazen, en kan eventueel gekarrafeerd worden.

Veilles Vignes Françaises 
Uniek en de meest exclusieve Champagne op de markt verkrijgbaar, is Bollinger Vieilles Vignes Françaises. Het énige levende voorbeeld hoe de Champagne vroeger was, voordat de Franse wijngaarden vernield
werden door de Phylloxera. Op een mysterieuze wijze zijn in gans de Champagne enkel nog bij Bollinger in Aÿ echter nog 2 perceeltjes Pinot Noir “franches de pied” gered, wat wil zeggen niet op Amerikaanse wijnstokken geënt, die resistent zijn tegen deze druifluis. De familie Bollinger besliste wijselijk deze te koesteren. Deze geschrankte wijnranken worden volledig manueel op de oude wijze bewerkt met authentieke werktuigen. Een kostelijke methode, die slechts een zeer gelimiteerd rendement oplevert, geeft de mogelijkheid aan de druif een optimale maturiteit te behalen met een uiterst lage PH, karakteristieken van een grote Champagne. Slechts 3000 flessen in zeer uitzonderlijke jaren. Samengesteld uit 100% Pinot Noir, enkel millésimé, bijzonder krachtig, rond en volledig, Bollinger Vieilles Vignes Françaises is het conservatorium van de stijl Bollinger, een museum, een herinnering hoe men de wijn kon appreciëren in de vorige eeuw.

Bollinger bubbles zijn immer de n° 1 van Panemarenko, van Peter Goossens, van Lady Di & Kate en William, de dames van Absolutely Fabulous, van 50 Shades of Grey, van Oscar Wilde en die van James Bond…. Maar ook van de Belgische Sommeliersgilde, van Northseachefs, Gault Millau, Steve Stevaert, William Pazzo, Willem Asaert, Herwig Van Hove, Ornelis & Rogiers, Alain Bloeykens, Kris Peeters en van Michel Van Tricht, ,…..Gebruikt fototoestel: Nikon D5200

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wist je dat je via http://www.champagne-booking.com een exclusief bezoek kan boeken bij Bollinger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *