Culinaria 2014 als Festjn, Culinaria laat u genieten van culinaire ervaringen met gastronomische workshops.
2014 stond in het teken van Festijn, gezellig samen tafel.
Volgens dit concept is het goederenstation Tour & Taxis in Brussel omgebouwd tot een heus festijn. Onder het motto: Tafelen in goed gezelschap en met een lekker glas wijn of bier in je hand. Zo zorgen de groot gedekte tafels voor een extra sociaal gevoel van samen tafelen.
Een knappe line-up van topchefs zorgde op de openingsavond voor 2 menu’s. We hadden dan ook het geluk beide menu’s te kunnen proeven. Al deze gerechten werden voorzien van een glaasje aangepaste wijn of bier. Verder kan je terecht op de Foodiesquare voor verschillende gastronomische workshops gegeven door binnen en buitenlandse topchefs.
AMUSES
Dario Puglia van Gigi Il Bullo
Octopus
Damien Bouchéry & Bénédicte Bantuelle van Bouchéry
Sparerib met vlierbloesem
MENU 1 & 2 – Woensdag 21/05/2014
Arabelle Meirlaen chef-kok van Arabelle Meirlaen*
Moelleux van Zalm, ingedikte jodiumrijke jus
Colonna-Cesari van Centpourcent*
3 X Tonijn: Tartaar, tataki en een crème, in combinatie met agrum
Sang Hoon Degeimbre van L’air du temps**
Geroosterd Lam met kruiden, lactogefermenteerde groenten, volle jus
Laury Zioui van l’Eveil des Sens*
Gekonfijte ganzenlever in Alpage AOP Gruyèreroom met balsamico, medjoul dadel
Dimitry Lysens van Magis*
Bouillon van hooi met asperges, eendenlever en kippenoester
Mario Elias van Cor de Chasse*
Diepwatervis (Fera) met sjalotjes, karnemelk van de hoeve van Paquay en groentenpickels
Yves Mattagne van Seagrill**:
Sint-Jacobsvrucht, ganzenlever, wortelmousseline, peper, gember, plumsaus, pindanoot, krokant gebakje met sésamzaad
Benoit Dewitte van Benoit & Bernard Dewitte*
Kalfswang met op stro gerookte knolselder, bonenkruid en olijf
Laurent et Vincent Folmer van het restaurant Couvert Couvert*
Eend uit Challans, wortel, zeewier en olijven
Julien Burlat van Dôme*
Groentenbouillon met oesters, huisbereide Pastrami, krokant gebak met boekweit
Het is knap om te zien hoe deze topchefs op locatie met beperkte middelen zulke gerechten neerzetten. Maar voor mij persoonlijk wilden sommige chefs net iets te speciaal uit de hoek komen waardoor de essentie van het gerecht soms een beetje zoek was. Verder vind ik het spijtig dat er nergens vis uit onze Noordzee gepromoot werd. We proeven hier Tonijn en Fera, maar geen pladijs of Pieterman.
Een gemiste kans op dit groots culinair Festijn in Brussel.
Na zo een sterrendiner smaakt natuurlijk een bordje
Kaas uit Zwitserland
Dessert van DelRey & Jean-Philippe Darcis
Hendrik Dierendonck – Atelier Dierendonck
Het is altijd leuk om iemand te zien met zoveel passie en liefde voor zijn vak. We passeren hier dan ook met veel plezier om eens te proeven van een heerlijk stukje rundvlees en natuurlijk Hendrik zijn gerijpte en gedroogde entrecôte van West-Vlaams Rood rund. Magnifique.
We keren voldaan terug naar huis met een cadeautje voor onszelf:
West-Vlaams Rood Rund en natuurlijk het rundsvet met hooi.
CULINARIA 2014: Van 21 Mei tot 25 Mei: www.culinariasquare.com
Tour & Taxi – Brussel