Luberon,
De Luberon ligt in het departement Vaucluse, ten Oosten van Avignon, achter de Mont Ventoux en zo’n 70 km ten noorden van Marseille. Op de berghellingen liggen wijngaarden en kersenbomen, op de vlakte groeit allerlei fruit, zoals de beroemde Cavaillon-meloen. Het Luberon AOC heeft het privilege om geregistreerd te zijn in het Regionaal Natuurpark van de Luberon, een door Unesco erkend biosfeerreservaat en Geopark.
Lubéron AOC,
Lubéron is een van de zuidelijkste wijngebieden van de Rhônevallei. De wijngaarden liggen op hoogten van 200 tot 400 meter op twee hellingen aan weerszijden van de Montagne Lubéron. Dankzij het Provençaalse klimaat en de invloed van de Alpen genieten ze van uitzonderlijke omstandigheden. De koelere zomernachten zorgen ervoor dat de wijnen van Luberon van nature een mooi evenwicht hebben.
De wijnbouwers beschikken over een gevarieerd aanbod van druivensoorten om hun wijnen mee samen te stellen. Syrah en Grenache, symbolische druivensoorten van de Rhône vallei vormen de meerderheid van de melanges in rood en rosé. Grenache Blanc en Vermentino worden veel gebruikt bij de assemblage van de witte wijnen.
Romain Dol,
De Luberon heeft jaren lang niet het beste wijn-imago gehad. Maar de laatste jaren is er heel hard gewerkt om het huidige kwaliteitsniveau te bereiken. Dat is zeker te merken tijdens dit wijnmakers diner. De wijnen kwamen perfect tot hun recht en blijven mooi overeind naast de uiterst smaakvolle creaties van tweesterrenchef Nick Bril.
Onder leiding van Romain Dol, jonge wijnmaker op het landgoed Novi in La Tour-d’Aigues werden we ondergedompeld in de wijnen van Lubéron, figuurlijk dan toch. Daarnaast nam Gianluca Di Taranto, sommelier van The Jane ons mee in de wondere wereld van wijn en spijs.
Aan tafel 10 wijnkenners en ik.
De locatie hiervoor was “The Jane Table”, de privé locatie van twee sterrenrestaurant The Jane. In het gezelschap van 10 wijnkenners en wijnjournalisten mocht ik mee aanschuiven om kennis te maken met deze wijnen. Tijdens mijn hotelopleiding aan Het Spijker te Hoogstraten heb ik een beperkte wijncursus gekregen. Maar ik ben zeker geen wijnkenner, eerder een groot wijnliefhebber.
Hamachi – Pomelo – XO – Duindoornbesceviche
Chanteraine – Groene aardbei – Granen
Chawanmushi – Coquille – Amaebi – Truffel-sojavinaigrette
Bavette – Oestertempura – Mosterd/dille – Mierikswortel
Foto @ Gilles Desplanques
Langoustine – Witte Asperge – Reblochon – Liquid Salad
Paling2
Rog – Pijlstaartinktvis – bumbu bali – Thaise jus
Kreeft – Gerookte bietjes – Dashiboter – Royal Belgian Caviar
Dit gerecht met kreeft is het signatuur dish van chef Nick Bril. In het glas werd een heerlijke rosé van Domaine de Fontenille geschonken. Een zeer smaakvolle en intense rosé wijn die de reputatie van deze terraswijn overstijgt.
Zwezerik & wang van Belgisch kalf – Kombu – Albuféra – Foie gras
Duif uit Steenvoorde – Antioxidanten – Pistache – Dragon
Mango – Passievrucht – Vlierbloesem
Praktisch:
The Jane Table ¦ Regine Beerplein 1 ¦ 4e verdieping ¦ Pakt