Smaakmeesters
De smaakmeesters zijn in het leven geroepen om de gigantische culinaire rijkdom van stad Antwerpen te promoten. Na het succes ven de eerste en tweede editie, vind dit jaar de derde editie van het culinaire festival ‘De Smaakmeesters’ plaats.
Laat je verrassen door het culinaire vakmanschap,
Dit jaar telt de Smaakmeesters bijna 100 deelnemers verspreid over het historische centrum, het Eilandje en het Zuid. De horeca- en speciaalzaken in kwestie zijn zowel brasseries en restaurants, koffiebars, wijn-, cocktail- en jeneverbars als bakkers en patissiers, chocolatiers, ijssalons en tearooms, slagers, traiteurs en andere speciaalzaken.
Vijf klinkende namen als ambassadeur
Vijf bekende horecaondernemers scharen zich opnieuw als ambassadeur achter het culinaire festival ‘Smaakmeesters’: Naushad Rahamat (Cocktails at Nine), Ingrid Neven (Pazzo), Johan Segers (’t Fornuis), Ronald Ferket (De Vagant) en Sepideh Sedaghatnia (Divin by Sepi). Bij deze laatste gingen we alvast even voorproeven. Hummus @ Divin by Sepi.
Openingsweekend
Tijdens het openingsweekend van 30 september en 1 oktober kregen we alvast een voorsmaakje. En dat mag je letterlijk nemen. De binnenstad veranderde in één grote foodmarket, waar je kon proeven van gerechten en drankjes die de deelnemende horecazaken, de “Smaakmeesters”, serveerden. Lees hier welke smaakmeesters onze favorieten waren.
Vietnamees Street food by Bún – Gefrituurde rolletjes Brasvar-varken
Kevin De Backer van restaurant Brouwersvliet 23 serveerde een impressie van surf & turf. Langoustine & Buikspek.
De Smaaknatie maakt een Antwerpse versie van Cannelés bordelais. Zo verwerkt hij de Antwerpse kruidenlikeur Elixir d’Anvers in deze overheerlijke Cannelés
Cocktail bar Dogma pakt uit met een creatieve cocktail op basis van appel brandy, honing, tijm en geitenkaas genaamd: Aix en Provence.
Cremerie Germaine, de gelato boutique naast het MAS-museum in het hart van de wijk ’t Eilandje in Antwerpen serveert een heerlijke Coupe Mademoiselle Blanche
U Eat & Sleep Antwerpen zorgt voor aan aparte beleving in Antwerpen. Met een prachtig zicht op de jachthaven en aan de voet van het Museum Aan de Stroom genoten wij van een heerlijke creatie tussen gerookte paling, rode biet en quinoa.
Bij Désiré de Lille proefden we terug hun befaamde Lacquemant. Een lekkernij uit Rijsel dat ondertussen een culinair begrip vormt in België. De stroopwafel die je moet geproefd hebben.
We waren benieuwd naar het vernieuwde interieur van Cocktails at Nine. Zo sloten we ons weekend Smaakmeesters af aan de haard van deze gezellige cocktailbar. Hier kozen we voor “Summer in the sky” Een cocktail op basis van Talisker skye whisky, rode biet, limoen, vermouth en lavendel
Na de zomer onderbreking opende Mercado Antwerpen met een heleboel nieuwe zaken. Verschillende daarvan behoren tot de Smaakmeesters van Antwerpen. Altijd leuk om het iconische postkantoor te bezoeken en verschillende hapjes te proeven. Denk aan de heerlijk dimsum van zijn SumSum, originele kroketten van Lighthouse of de creatieve wafels van Bubble Waffles.
Smaakmeesterssuggesties en culinaire wandelingen
De hele maand oktober kan je de Smaakmeesterssuggesties nog proeven in de deelnemende horeca- en speciaalzaken. Deze gerechten en dranken vertellen het verhaal van het vakmanschap van de Antwerpse Smaakmeesters. Op de zaterdagen en zondagen 7-8, 14-15 en 21-22 oktober organiseert Culinaire Wandelingen VZW ook geleide wandelingen met hoog fijnproeversgehalte in het kader van Smaakmeesters.
Meer info over de Smaakmeesters? Klik hier. Met dank aan Visit Antwerp voor de fijne samenwerking