Champagne diner - Monsieur Oui
Blog

Champagne diner – Monsieur Oui – Van aperitief tot dessert

Print Friendly, PDF & Email

Champagne, zoveel meer dan een aperitief,

Champagne schenken we vooral als aperitief, of als er iets te vieren valt. Maar de mogelijkheden zijn veel ruimer dan dat. Champagne kan eveneens een goede begeleider zijn doorheen het hele diner. Een eerste keer ontdekten we dit tijdens een champagne diner bij Sani Gourmet in Griekenland. Des te meer keken we uit naar dit diner, waar champagne geserveerd werd naast de plant-based gerechten van Monsieur Oui. De locatie, St. Vincents, een concept store in Antwerpen waar je terecht kan voor design, kledij, vintage meubels, kunst, literatuur én een goede kop koffie.

Champagne diner - Monsieur Oui

Champagne heeft ontelbaar veel facetten. De diversiteit in cru’s, bodemsamenstelling, druivenrassen, millésimés, assemblage en rijping zorgen er voor dat elke wijnboer een eigen stijl kan ontwikkelen. Zo vind iedereen wel een Champagne die bij hem past, in functie van smaak, de omstandigheden of het gerecht waarbij de champagne geserveerd wordt.

Champagne diner - Monsieur Oui

Dankzij het brede palet aan aroma’s en smaken kan je Champagne met tal van gerechten combineren. Proefondervindelijk werden wij wegwijs gemaakt in tal van mogelijkheden.  Zo werden we een hele avond ondergedompeld in de wondere wereld van champagne. Hopelijk kan ik jullie inspireren met deze uitzonderlijke en smaakvolle combinaties.

Champagne diner - Monsieur Oui

Champagne diner

Voor champagne worden drie verschillende druivensoorten gebruikt. De bekendste is misschien wel Chardonnay (finesse en elegantie). Pinot Noir, een rode druif die diepte, structuur, fruit, karakter en bewaarpotentie aan de champagne geeft. Pinot Meunier is misschien wel de minst gewaardeerde druif bij champagne. Deze druif heeft een fris en opwekkend, floraal aroma. Hoewel het bewaarpotentieel van deze druif minimaal is, proefden we deze avond een unieke champagne op basis van Pinot Meunier: “Les Genevraux – Extra Brut – vendanges 2008”.

Monsieur Oui – een plant-based experience

An De Smedt & Kaitlyn Misheff zijn het culinaire duo achter Monsieur Oui. Beide volgden één van de beste culinaire opleidingen ter wereld: ‘Raw Food Chef’ op The Matthew Kenny Culinary in Californië. Ze serveerden ons een 8 gangen plant-based menu. Puur, fris, seizoensgebonden en vol van smaak, zo kan je het best deze verrassende gerechten omschrijven. Hiermee bewijzen ze dat vegan of raw-food alle behalve saai is en zelfs een stevige dosis Rock-‘n-roll kan bevatten.

Koolrabi – Komkommer – LavasChampagne diner - Monsieur OuiChampagne diner - Monsieur Oui

Wortel – Hummus – Pistou – QuinoaChampagne diner - Monsieur Oui

Ravioli van erwt – Amandel – Dragon – BieslookChampagne diner - Monsieur Oui

Risotto – Oesterzwam – Champagne – Ricotta op basis van gefermenteerde amandelpulpChampagne diner - Monsieur Oui

Spitskool – BBQ – Granen – Gebrande uiChampagne diner - Monsieur Oui

Tomaat – Bisque tomaatChampagne diner - Monsieur Oui

Ijs van gerookte aubergine en koffie – Crumble haverChampagne diner - Monsieur OuiChampagne diner - Monsieur Oui

Aardbei – Spongecake van amandel – VlierbloesemChampagne diner - Monsieur Oui

Ik zou zeggen experimenteer en proef. Want echte gouden regels omtrent het schenken van champagne bij een maaltijd zijn er niet. Belangrijk is wel de serveertemperatuur: 8 à 10°C. Serveer lichtere champagnes aan de koelere kant, complexere champagnes iets minder koel. Ikzelf ga de ingrediënten lijst hieronder eens bekijken voor het samenstellen voor mijn eindejaarsmenu. Hopelijk kan ik jullie hiermee opnieuw inspireren tegen de feestdagen.

 

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *