Aller-Retour – Round Trip 2018
In 2017 nodigde Christophe Pauly verschillende chefs uit in zijn restaurant Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot. Voor deze unieke quatre mains ging hij telkens opzoek naar chefs die culinair op dezelfde golflengte zitten. Ditmaal verlaat Christophe Pauly de keuken van Le Coq aux Champs om aan het fornuis te staan van restaurant Magis in Tongeren, De Jonkman in Brugge en Bozar in Brussel.
Le Coq aux Champs – Christophe Pauly
Restaurant Le Coq aux Champs bevind zich in het Waalse Condroz, op een 25 km van Luik. Hier ontwikkelde Chef Christophe Pauly een kookstijl die de nadruk legt op eenvoud en topkwaliteit. Twee kenmerken die hij met veel verfijning, elegantie en finesse op het bord combineert. Verschillende gerechten die we hier vorig jaar hebben geproefd staan nog steeds op ons culinair netvlies gebrand.
Restaurant Magis – Dimitry Lysens
Dimitry Lysens en Aagje Moens zijn het culinaire duo achter restaurant Magis in Tongeren. Universitaire diploma’s marketing en economische wetenschappen werden aan de kant gezet voor de horeca liefde. Na deze carrière switch verfijnden ze hun culinaire passie en wijnexpertise. Drie jaar lang verkenden ze hun horizon via sterrenrestaurants in binnen- en buitenland, hij als kok, zij als sommelier tot ze in 2007 met restaurant Magis startten in het 13e eeuwse Biessenhuys te Tongeren.
Het prachtige historische pand contrasteert met de elegante, lichte en hedendaagse inrichting. De gestreken tafellakens verdwenen van tafel om terug te gaan tot de essentie van tafelen en genieten. Een geheel dat rust en sereniteit uitstraalt. Magis staat voor de plek waar gastronomie en design elkaar treffen. Hier komt niet enkel kunst op het bord, verschillende eigentijdse kunstwerken verfraaien het restaurant. In de zomer is het er heerlijk vertoeven in de prachtige tuin, een unicum in het historische centrum van Tongeren.
Chef Lysens ontwikkelde als autodidact zijn eigen kookstijl waarin hij evengoed de klassieke als de hedendaagse keuken verwerkt. Smaak, fraîcheur, karakter en verfijning zijn de vier kernwoorden hoe we het best deze stijl kunnen omschrijven.
Als deze twee topchefs hun culinaire passie in de keuken samenvoegen, dan krijg je vuurwerk op je bord. Maar liefst acht gangen hadden deze chefs in petto voor dit culinair 4-hands diner in Tongeren. Starten deden we met een aperitief op basis van vermout, gin en pompelmoes. Op het prachtig ruime terras werden hierbij verschillende amuses geserveerd.
Tagliatelle aardappel – Kaviaar – Crème van ei – Zonnebloem
Zwarte rijst – Schelvis – Mierikswortel
Koolraap – Pastinaak – Hazelnoot
Royale de foie gras – Parmezaanse kaas – Maury (wijn)
Menu 4 hand-dinner
Sint-jacobsvrucht – Oester – Oca (wortel van klaverzuring) (Magis)
Collectie van tomaat 2018 – Pistache – Burrata (Le Coq aux Champs)
Paling in’t groen kreeg een nieuwe invulling door chef Lysens. Zo serveert hij warm gerookte paling met kokkels en een bouillon van groene kruiden.
Als NorthSeaChef serveerde chef Pauly een perfect gegaard stukje zeeduivel met kaviaar, erwten, hazelnoot en ijzerkruid.
Langoustine werd gebracht met citroenboter, tapijtschelp en een schuim van look, soja en gember (Le Coq aux Champs). In het glas een heerlijke Belgische witte wijn van kasteel van Rullingen te Borgloon.
Duif werd op lage temperatuur gegaard en daarna op z’n geheel kort gegrild op de GreenEgg. Op bord werd dit geserveerd met knolselder, champignon en truffel. (Magis)
Het pre-dessert met ijs van zuring, yoghurt en appel was uitdagend, smaakvol en creatief. Een absolute topper van chef Pauly.
Afsluiten deden we met een fris en smaakvol dessert van restaurant Magis. Braambes werd gecombineerd met witte chocolade en ijs van hammam thee.
De koffiegarnituur van de avond kan je het best omschrijven als “guilty pleasures”
Rode bes – Yoghurt – Ijzerkruid
Boules de Berlin
Vanille ijs met gezouten karamel
Christophe Pauly van restaurant Le Coq aux Champs behoort tot één van onze favoriete chefs. Na deze memorabele avond zijn we eveneens fan van Restaurant Magis. Beide chefs hebben een voorliefde voor kwaliteitsvolle producten. Deze vormen de basis waarmee ze elk bord omtovert tot een culinair hoogtepunt. Daarnaast zorgde de sommelier telkens voor een uitstekend bijpassend glas wijn. Kortom een culinaire top avond die we ons nog lang zullen herinneren.
Volgende quatre-mains
- Donderdag 18 oktober 2018 – Restaurant De Jonkman** – Filip Claeys
- Zondag 18 november 2018 – Bozar Restaurant* – Karen Torosyan
Praktisch:
Le Coq aux Champs ¦ Rue du Montys 71 ¦ 4557 Soheit-Tinlot
085 51 20 14 ¦ Website ¦ Facebook
Restaurant Magis Hemelingenstraat 23, 3700 Tongeren
012 74 34 64 ¦ Website ¦ Facebook