Rueda wine
Blog

Gerechten waarin je wijn kunt verwerken

Print Friendly, PDF & Email

Wijn, je kunt er niet genoeg van hebben. Toch kan het soms voorkomen dat je nog een restje overhoudt. Zonde om weg te gooien natuurlijk! Juist die restjes wijn zijn perfect om een heerlijke maaltijd mee te maken. We geven je graag een paar tips over waar je op moet letten bij het koken met wijn en hebben enkele van onze favoriete gerechten onder elkaar gezet waar je dat restje wijn perfect in kwijt kunt.

Wanneer je gaat koken met wijn zul je net als bij andere ingrediënten moeten letten op een aantal punten

De wijn moet nog goed drinkbaar zijn

Als je een restje wijn overhoudt kun je deze prima gebruiken voor een gerecht waar wijn in zit verwerkt. Let er echter wel op dat je de wijn niet al te lang in de koelkast hebt staan. Ga uit van een dag of 4 à 5. Staat je wijn al langer dan dat open? Proef dan eerst even of deze nog goed is. Witte wijn kan al snel wat zuurder worden en rode wijn verliest met verloop van tijd zijn fruitige aroma’s.

Voel je vrij om te experimenteren

De meest veelzijdige wijnen om mee te koken zijn doorgaans Pinot Grigio en Merlot. Wijnen met een uitgesproken karakter zoals Riesling wijn vaak wat minder flexibel. Voel je echter vrij om te experimenteren. Heb je juist nog een restje Riesling over? Gewoon proberen!

Versterkte wijnen

Versterkte wijnen zoals Sherry of Port zijn geweldig om mee te koken. Een kleine hoeveelheid voegt kracht, diepte en vaak een welkome zoetheid toe aan het gerecht.

Dan nu enkele van onze favoriete gerechten waar wijn in verwerkt zit:

Stoverij van everzwijn

Deze heerlijke stoverij is perfect voor de koude herfst- of winterdagen. De typische wildsmaak komt perfect tot zijn recht in deze maaltijd. Daarbij heb je slechts 200 ml rode wijn nodig, ideaal dus als je nog een restje over hebt.

Tagliatelle met venkel, kerstomaten, ricotta en zalm

Deze heerlijke pasta met zalm, tagliatelle, venkel en ricotta zet je in een handomdraai op tafel en is perfect als je nog een restje witte wijn over hebt.

Tagliatelle met venkel, ricotta en zalm

‘Red Modoc’ peer met vanille en hazelnoot crumble

Wist je dat je ook prima wijn in een dessert kunt verwerken? Neem bijvoorbeeld dit heerlijke gerecht met in witte wijn gepocheerde peer, vanille en sinaasappel.

Tot slot willen we graag nog een tip mee geven. Als je (helemaal in deze gekke tijden) misschien wat minder zin hebt om naar de supermarkt of slijterij te gaan dan is er altijd de mogelijkheid om je boodschappen online te bestellen. En wist je dat je ook wijn bestellen heel makkelijk online kan. In de meeste gevallen is de wijn de volgende dag al bij je thuis en je kunt makkelijk een keuze maken uit welke wijn je wil. Of dat nu gaat om rode wijn, witte wijn of biologische wijn kopen.


#ADV


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *