Blog

Word de perfecte hobby sommelier!

Print Friendly, PDF & Email

Advertentie – De tijd dat je beroep moest doen op de beste restaurants om lekkere wijn te kunnen proeven, behoort tot het verleden. Vandaag kun je gerust zelf aan de slag gaan als hobby sommelier door heel wat wijnkennis online op te doen en vooral door te proeven! Een boeiende ontdekking door sommelierland. 

Perfecte koeling

Een glas wijn dat op de perfecte temperatuur gekoeld is, smaakt altijd beter. Denk daarbij aan het op tijd chambreren van een fles wijn of het koelen van een fles rosé tot de gewenste temperatuur waarop ze haar volle smaak en frisheid prijsgeeft. Wanneer dit soms lastig is om in te schatten, kan een wijnkoelkast de ideale oplossing zijn. Het zorgt voor een ideale temperatuur en vochtigheidsgraad en bootst in feite de wijnkelder na die je misschien niet hebt. Bovendien is het ook een aanwinst voor het gebruiksgemak, want je tovert meteen de ideale fles wijn op tafel. Bewaar je pareltjes in de ideale omstandigheden en pak uit met jouw kennis bij het serveren van de wijn.

Wijnen met een verhaal

Verbaas je gasten met topproducten. Dat betekent dat je enerzijds de herkomst, samenstelling en karakteristieken van je wijn zeer goed kent en ze bovendien ook mondeling kunt toelichten aan je gasten. Denk bijvoorbeeld aan het serveren van Spaanse wijn waarbij je meteen kunt situeren uit welke streek deze afkomstig is, welk vinificatieproces eraan voorafgegaan is en waarom het jouw favoriet is. Misschien heb je zelf wel in de streek vertoeft of bracht je zelfs een bezoek aan de wijngaard. Wijnen met een verhaal smaken altijd dat tikkeltje beter wanneer ze iets prijsgeven van de kwaliteit en zorgvuldigheid waarmee je ze hebt uitgekozen. 

De storytelling maakt ook meteen dat je zelf een lijst kunt samenstellen van lekkere wijnen die je gedronken hebt. Hoe zonde is het ook niet om te genieten van een heerlijke wijn, waarvan je dan weken later de naam vergeten bent. Maak deze beginnersfout niet langer en leg je eigen wijnnotities aan. Daarbij noteer je best het wijndomein, de wijnboer, het jaar en het type druif. Met deze informatie kom je al een heel eind om je favoriete wijn snel terug te vinden.

Zomers genieten

Ben je helemaal in de ban van de zomervibes om samen met vrienden te genieten van heerlijke zomeravonden boordevol lekkers dat je op tafel tovert? Dan kun je nog steeds vertrouwen op wijnen die volop aansluiten bij zonnige dagen. Proeven van in de vele soorten Riesling die met hun aroma’s van bijvoorbeeld abrikoos, appel en citrus de zomer alle eer aan doen! Spreek niet in termen van droog maar heb het eerder over een fles wijn met een lichte, medium of volle body wanneer je jouw sommelier kunsten prijsgeeft.

Pas je woordenschat aan wanneer je het over wijn hebt. Spreek in termen als complexe structuren wat wijst op de verschillende smaken van wijn. Of ga voor kernachtige termen om te spreken over frisse wijnen. Serveer je een wijn met eerder geconcentreerde smaken en aroma’s, dan is intens een correcte term. Zo word je binnenkort de perfecte huissommelier van dienst!

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *