Home-made Limoncello - Het ultieme recept
Dranken & Cocktails, Recepten

Home-made Limoncello – Het ultieme recept

Home-made Limoncello

Limoncello, kennen we allemaal. Deze Italiaanse drank gemaakt van citroenen wordt meestal zeer koud (4 à 5 °C) na de maaltijd als digestief gedronken. Degene die je in de supermarkt kan kopen, vind ik persoonlijk veel te zoet. Daarom gingen we opzoek naar een recept om deze zelf zo lekker mogelijk te maken.

Traditioneel wordt limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Maar deze zijn spijtig genoeg niet zo gemakkelijk te vinden in België. Ook met citroenen die je bij ons in België vind, kan je zelf thuis overheerlijke limoncello maken. Net zoals bij het recept van advocaat ging ik opzoek naar het ultieme recept.

Home-made Limoncello - Het ultieme recept

Zo maakte ik in totaal 8 verschillende versies limoncello. Dit met verschillende verhoudingen, verschillende werkwijzes en verschillende alcoholpercentages. Uiteindelijk kwam dit recept met een alcoholgehalte van 32% er als beste uit. Het belangrijkste is nog altijd geduld. Limoncello is al snel lekker, maar hij wordt beter en beter als je hem de tijd geeft om te rusten. 

Home-made Limoncello - Het ultieme recept

Nodig:

  • 4 biologische citroenen
  • 1 biologische limoen
  • 325 gr witte kristalsuiker
  • 500 ml water
  • 400 ml alcohol 95 %

Doen:

  • Was de citroenen en limoen goed
  • Schil ze met een dunschiller
  • Doe de schillen in een bokaal samen met de pure alcohol
  • Sluit de bokaal af, laat dit gedurende een week rusten op een donkere plaats
  • Maak suikersiroop door het water en suiker te koken totdat de suiker is opgelost. 
  • Laat de suikersiroop volledig afkoelen 
  • Meet de suikersiroop opnieuw af, voeg eventueel een beetje water toe tot je aan 800 ml zit
  • Giet de suikersiroop bij de pure alcohol met zeste
  • Laat dit mengsel nog 10 dagen rusten op een donkere plaats
  • Filter het mengsel door een koffiefilter of neteldoek
  • Giet de limoncello in propere glazen flessen
  • Bewaar deze opnieuw 2 á 3 weken op een donkere plek
  • Proef en geniet!
Home-made Limoncello - Het ultieme recept

Tip:

  • Aan de hand van deze tool kan je makkelijk het alcoholpercentage berekenen. 
  • Plaats de likeur enkele uren voor het uitschenken in de diepvries. IJskoud is het drankje op zijn best, ook de glaasjes mogen vooraf gekoeld worden in het diepvriesvak.

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

5 Reacties

  1. Steff zegt:

    Waar kan je zo een straffe alcohol vinden?
    Antwoord: “Gewoon bij delhaize of colruyt”

    1. Raf Wittock zegt:

      Als je in Italie komt, best daar kopen. Is veeeel goedkoper

      1. kriskookt zegt:

        Bedankt voor de tip Raf. Maar nog nooit betere geproefd dan deze. 🙂

  2. ik wil graag een dessert met limoncello maken , maar er komt iemand die totaal geen alcohol mag hebben ,oplossing , thankx

  3. Raf Wittock zegt:

    maar als je eens in Italie komt, dan kun je daar best de alcohol van meebrengen. Die kost daar rond de 16 euro/liter. Bij ons is dat ongeveer 25 eur/ halve liter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *