Bloedworst,
Bloedworst of zwarte pens is een worst gewoonlijk bestaande uit een mengsel van bloed, vet of reuzel, spek, kruiden en vulmiddelen zoals bv. rogge, brood, gerst, en/of havermout. Het is een bijproduct van de slacht. Traditioneel komt dit op tafel met gebakken appels of appelmoes. Wij maken er een hapje van: Tarte tatin van bloedworst.
Bloedworst en zijn namen.
De bloedworst kent evenveel namen als recepten. In de Kempen spreekt met van beulingen, in Vlaams-Brabant zwarte pensen. In Zuidoost-Vlaanderen gaan ze door het leven als zwarte triepen en in West-Vlaanderen worden ze bloelink genoemd.
Maar ook buiten onze landgrenzen is bloedworst populair. Zo wordt in Spanje butifarra negra en morcilla gemaakt, in Frankrijk boudin noir, in Engeland black pudding, in Duitsland en Oostenrijk Blutwurst, in Italië sanguinaccio insaccato en in Korea eten ze sundae met stokjes.
Bloedworst by Noyen,
Noyen is al meer dan een halve eeuw een vaste waarde op het vlak van productie en verkoop van pensen. Met de grootste zorg voor smaak en traditie hebben ze al vier generaties lang een passie voor lekker vlees en ambachtelijke recepten. In de ateliers worden worsten gedraaid met ingrediënten van de bovenste plank. Van hun bloedworst maakten we deze heerlijke tarte tatin. De witte pens ligt nog in de koelkast om te bakken. Meer bloedworst recepten vind je hier.
Tarte Tatin van bloedworst met appel
- 1 bloedworst
- 1 appel
- bladerdeeg
- honing
Doen:
- Haal de vel van de bloedworst en snij deze in plakjes van 0.5 cm
- Schil de appel en snij deze in flinterdunne plakjes
- Boter 1 grote taartvorm en verschillende kleintjes in
- Bedek de bodem met plakjes appel
- Sprenkel een beetje honing over de appels
- Schik hierop de schijfjes bloedworst
- Prik met een vork gaatjes in de bladerdeeg
- Bedek de gehele bovenkant met bladerdeeg
- Bak gedurende 20 min in een voorverwarmde oven van 175 graden
- Haal ze uit de oven en draai ze om zodat de bladerdeeg onderaan ligt