Ile flottante met gezouten karamel en amandelen of aardbeien
Zoetigheden

Île flottante met gezouten karamel en amandelen of aardbeien

Print Friendly, PDF & Email

Île flottante

Île flottante is een klassiek Frans dessert. ikzelf proefde dit ook voor de eerste keer op vakantie in Frankrijk. Bij Sofie staat dit dessert in de lijst van haar favoriete desserts. Het werd hoog tijd dat we hiervan op zoek gingen naar het ultieme recept. We maakten zelfs niet één dessert, maar twee verschillende. Eenmaal de oer klassieke Île flottante met vanillesaus, eiwitbolletjes, karamel en geroosterde amandelschilfers. In een andere versie voegden we verse aardbeien toe en vervangende we de amandelschilfers door hazelnoten.

Nodig voor 4 persoen

Crème anglaise

  • 4 eidooiers
  • 4 dl melk
  • 80 g suiker
  • 1/2 vanillestok

Doen:

  • Verwarm melk en de doormidden gesneden vanillestok op tot aan het kookpunt
  • Klop de eidooiers met de suiker luchtig tot een witte romige massa
  • Giet een beetje warme melk bij het eimengsel
  • Giet dit nu terug in de kookpot en roer onmiddellijk
  • Nu moet de crème indikken op een zacht vuur tot 80 graden. Blijf roeren met een houten lepel tot de saus de juiste dikte heeft. Dit mag zeker niet koken.
  • Dat kan je testen door de lepel uit de saus te halen en er met je vinger een veeg op te trekken. Als het spoor van je vinger mooi zichtbaar blijft, dan is de crème klaar.
  • Laat deze vanillesaus nu afkoelen en plaats in de koelkast

Eiwitbolletjes

  • 4 eiwitten
  • 4 el bloemsuiker
  • snuifje zout
  • 1 l melk

Doen:

  • Klop het eiwit stijf met een snuifje zout tot stevig sneeuwwit schuim
  • Voeg lepel per lepel de bloemsuiker toe
  • Klop tot de suiker opgelost is
  • Giet de melk in een kookpot en verhit ze op een matig vuur. (Breng de melk tot tegen het kookpunt.)
  • Vorm met twee eetlepels mooie quenelles van het eiwitschuim. Ja kan ook een klassieke ijsschep gebruiken voor mooie bolletjes
  • Leg elke quenelle of bol in de warme melk, laat ze er zo’n twee minuten in dobberen aan elke zijde.
  • (heb je een stoomoven of Magimix coockexpert, dan kan je het eiwit ook gaar stomen)
  • Bewaar het eiwit tot gebruik in de koelkast

Karamelsaus

  • 60 g suiker
  • 20 g boter
  • 70 ml room
  • 1 el water
  • snuifje zout

Doen

  • Doe de suiker in een pannetje en voeg er een scheutje water toe.
  • Zodra het water verdampt is, zal de gesmolten suiker kleuren/karameliseren.
  • Wanneer je een goudbruine karamel krijgt, voeg je de boter en room voorzichtig toe zodat het karameliseren stopt. (Let op voor spatten!)
  • Zet de karamelsaus op een zacht vuurtje. Roer voorzichtig tot alles is opgelost.
  • Voeg naar eigen smaak zout toe
  • Giet de karamelsaus in een kommetje

Afwerking

  • 50 g amandelschilfers
    of
  • 50 g hazelnoten, fijn gehakt
  • verse aardbeien

Doen

  • Rooster de amandelschilfers of hazelnoten in een pan zonder vetstof
  • Giet een bodem vanillesaus in de borden
  • Verdeel daarop de eiwitbolletjes
  • Werk af met karamelsaus
  • Strooi er amandelschilfers of hazelnoten over
  • Werk eventueel af met verse aardbeien

Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Conny de Jager zegt:

    Hallo Kris,
    Ils flottante kun je ook in de magnetron maken voor degeen die geen stomer heeft:
    Maak met behulp van 2 lepels quenelles of hoopjes eiwit op een bordje,
    zet 1 tot 3 min in de magnetron op 600, dit is verschillend per magnetron.
    Zelf even de tijd uitvinden en daarna steeds razendsnelle flottantes!
    goed 2013 gewenst, Conny

Laat een antwoord achter aan Conny de Jager Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *