Cachaca is het antwoord van Brazilië op rum, omdat het net zoals rum is gebaseerd op suikerriet. Het is een vereiste dat Cachaça wordt gefermenteerd uit vers geperst suikerrietsap. Bij ons is Cachaça vooral bekend geraakt door Brazilië meest bekende cocktail ‘Caipirinha’. Deze wordt gemaakt van cachaça (zeg: kasjasa), suiker en limoen. Cachaça is tevens Brazilië’s meest gedestilleerde alcoholische drank. Distilleerderij Ypioca is de grootste producent van Cachaça-plantage in Brazilië! Voor dit artikel gaan we aan de slag met de Ypioca Reserva Cachaça. Deze wordt 1 jaar bewaard op houten vaten. Speciaal voor International Cachaca Day maakten wij hiermee drie verschillende cocktail. Natuurlijk te beginnen met de Caipirinha.
Caipirinha
- 50 ml Ypioca Reserva Cachaça
- 1/2 limoen
- 1 el suiker
- gepileerd ijs
- Snijd de halve limoen in 4 partjes en doe ze in het glas. Strooi de rietsuiker erbij en kneus met een muddler.
- Voeg de Cachaça toe aan het limoensap. Roer tot de suiker is opgelost
- Vul het glas verder aan met gepileerd ijs
- Geniet!
- Variant: Plet eerst 2 aardbeien in een glas
Brazilian bitter
- 45 ml Ypioca Reserva Cachaça
- 22.5 ml triple sec
- 22.5 Carpano Antica Formula Vermouth
- 5 ml suikersiroop
- 15 ml water
- 1 cocktaillepel Carpano bitter
- 1 blaadje laurier
- ijsblokjes
- Vul het glas met ijsblokjes
- Voeg alle ingrediënten toe, roer goed
- Werk af met een blaadje laurier
Sun, Sea & Cachaça
- 60 ml Ypioca Reserva Cachaça
- 20 ml triple sec
- 20 ml sinaasappelsap
- 10 ml suikersiroop
- 20 ml limoensap
- verse munt
- Doe alle ingrediënten in een cocktailglas
- Roer goed
- Vul het glas aan met gepileerd ijs
- Werk af met een takje munt
#ADV – Dit recept behoort tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt & Alcobrands
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.