Lamsspies met chimichurri, labneh en flatbread
Barbecue, Recepten

Lamsspies met chimichurri, labneh en flatbread

Gegrilde lamsspiesjes, kruidige chimichurri, crèmige labneh en zelf gebakken flatbread. Dit is gewoonweg al het beste tezamen. Hoe je dit het best kan serveren is moeilijk te zeggen. Geniet je hiervan met z’n tweetjes en eet je dit als hoofdgerecht. Of grill je de lamsspiesjes op de barbecue en serveer je ze als hapje of fingerfood. Één ding is zeker, iedereen zal er gek op zijn. Deze lamsspies van The Meatlovers komen van één van de meest malse stukken vlees van het lam. Het vlees kruiden we met een BBQ rub op basis van chipotle peper, uipoeder, knoflookpoeder, mosterdzaad, koriander, peterselie, oregano, rozemarijn, salie & citroenschil. De rub is iets pittig, maar niet heet.

Belangrijk is wel aan dit recept dat je 1 dag op voorhand de labneh al moet klaarzetten. Verder is dit helemaal geen moeilijk recept. Als je het nog makkelijker wilt maken. Koop dan lekker naanbrood in de supermarkt in plaats van deze flatbread zelf te bakken. Hoewel we wel moeten zeggen dat deze natuurlijk enorm lekker zijn.

Nodig

  • Wrijf de lamspiesjes in met een beetje olijfolie
  • Kruid deze met de BBQ rub
  • Bak of grill de lamspiesjes tot ze mooi rosé gebakken zijn

Flatbread

  • 230 g zelfrijzende bloem
  • 210 g yoghurt
  • 1 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el olijfolie
  • Meng bloem, zout en bakpoeder in een grote kom. Voeg de yoghurt en 1 eetlepel olijfolie toe.
  • Kneed het geheel totdat je een mooi deegje hebt.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten
  • Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg in de bloem tot een stevige bol.
  • Verdeel het deeg in 10 kleinere bolletjes. Laat dit opnieuw 10 minuten rusten
  • Rol de porties van het flatbread uit met een deegrol tot een klein pannenkoekjes
  • Wrijf het de deeg langs beide kanten in met olijfolie.
  • (Normaal wordt dit flatbread in de pan gebakken, maar wij vinden deze versie uit de oven zeker zo lekker)
  • Leg deze op een bakplaat met bakpapier
  • Bak 8 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
  • Draai ze om, bak nog eens 4 minuten in de oven

Chimichurri

  • 2 el fijngesneden oregano
  • 1 el fijngesneden peterselie
  • 2 el groene kruiden (tijm/bieslook/….)
  • 100 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 1/2 rode peper, fijngesneden
  • 3 el witte wijnazijn
  • peper en zout
  • Pel en pers de knoflook. Pel en snipper de sjalot. Maak de chilipeper schoon en snipper ‘m fijn zonder de zaadjes. Hou je van pikant, laat de zaadjes er dan wel inzitten.
  • Meng de kruiden met de olijfolie, azijn, peper en zout.
  • Voeg eventueel extra olijfolie of azijn toe, naar smaak. Laat trekken

Labneh

  • 250 g Griekse yoghurt
  • peper en zout
  • Neem een mengkom waar je een zeef ophangt. Leg in die zeef een schone natte theedoek
  • Doe hier de yoghurt in, vouw de theedoek dicht
  • Zet de yoghurt een nacht in de koelkast.
  • Haal de yoghurt uit de koelkast. Je ziet nu dat het zure vocht uit de yoghurt is gelopen en onderin de kom zit. Wat achtergebleven is in de doek, is een crèmige dikke substantie, de hangop
  • Giet het vocht weg. Breng de crèmige yoghurt op smaak met peper en zout

Afwerking

  • Serveer de gegrilde lamsspiesjes met labneh, chimichurri en flasbread
  • Geniet!

Dit recept behoord tot een betaalde samenwerking tussen Kris Kookt en The Meatlovers.


Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.


Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *