Beignets van mosselen
De eerste keer dat we dit recept klaarmaakten was niet zo een groot succes. Het was lekker, het beslag was mooi luchtig en krokant. Maar de smaak van de mosselen was helemaal verdwenen in het bierbeslag. We zijn toen beginnen nadenken hoe we die mosselsmaak konden versterken. We vervangen daarom het bier in het beslag door ingekookte mosseljus. Mosseljus die je toch automatisch krijgt wanneer je de mosselen klaarmaakt. Ook in de mosselmayonaise proberen we zoveel mogelijk mosselsmaak te steken. De tweede poging van dit recept was echt een schot in de roos. Smaakvol, knapperig en de juiste pure smaak van zalige mosselen. Mosselen en witte wijn is altijd een goed idee. Daarom voegen we ook een beetje witte wijn toe aan het beslag. Omdat we van deze mosselen heerlijke tapas maken kiezen we voor een frisse en karaktervolle Rueda. Een klein beetje in het beslag, en de rest heerlijk fris in het glas.
Nodig
- 1 kg mosselen
- 1 klein teentje look
- 1 kleine ui
- een handvol selder
- 1 dl witte wijn
Beslag
- 100 g bloem
- 70 ml mosseljus
- 30 ml witte wijn
- snuifje bakpoeder
- 1 eiwit
Mosselmayonaise
- 1 eidooiers
- 1/4 el azijn
- 1/4 el mosseljus
- 1/2 el mosterd
- 1 dl arachideolie
- 7 gekookte mosselen
- 1 eiwit
Doen
- Was en spoel de mosselen
- Doe de mosselen tezamen met de ui, selder, look in een ruime kookpot
- Voeg een scheutje witte wijn toe
- Plaats de pot op het vuur
- Schud de mosselen om de twee minuutjes even om. Zodra de schelpen zich openen, zijn ze klaar!
- Haal de mosselen uit de kookpot. Pel de mosselen, bewaar deze even in de koelkast
- Kook de jus van mosselen in tot er de helft overblijft. Laat de mosseljus volledig afkoelen
Mosselmayonaise
- Doe de eierdooier in een diepe mengbeker en klop ze even los. Voeg azijn, mosseljus en mosterd toe
- Plaats de klopper in de mengbeker en klop alles los.
- Voeg de olie in een straaltje toe en roer met de klopper
- Mix 7 mosselen met 1 eiwit. Wrijf dit door een fijne zee
- Voeg dit geleidelijk toe aan de mayonaise
- Proef, breng eventueel op smaak met peper en zout
- Bewaar tot gebruik in de koelkast
Beslag en afwerking
- Warm het frietvet op tot 175 graden
- Meng voor het beslag de bloem, bakpoeder, mosseljus en witte wijn onder elkaar
- Klop het eiwit luchtig
- Spatel het opgeklopt eiwit onder de bloem mengeling
- Wentel de mosselen door het beslag
- Frituur de mosselen enkele minuten tot ze mooi bruin en krokant zijn
- Serveer de gefrituurde mosselen met mosselmayonaise en een fris glaasje witte Rueda
Een recept van Kris Kookt geprobeerd? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of Instagram, gebruik de hashtag #KrisKookt.